Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.01.2014.

Izložba : Penguin Book Covers
Održava se
21.01.2014.

U utorak 21. siječnja u 20 sati u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva otvara se izložba PENGUIN BOOK COVERS. Riječ je o putujućoj izložbi izdavačke kuće Penguin Books koja predstavlja pregled najzanimljivijih naslovnica njihovih izdanja.

Istog će dana u 18 sati u prostoru DAZ-a na Trgu bana Jelačića, jedan od kustosa projekta Mirko Ilić održati predavanje „Lettering large – umjetnost i dizajn monumentalne tipografije“.

Od 21. siječnja do 8. veljače 2014. godine u Galeriji HDD-a održat će se izložba pod nazivom PENGUIN BOOK COVERS. Izložba je posvećena omotima knjiga slavne izdavačke kuće Penguin Books čija je turneja započela povodom Penguinovog 75. rođendana.

Prije tri godine istim je povodom objavljena i knjiga „Penguin 75“ u kojoj je dugogodišnji kreativni direktor Penguina Paul Buckley sakupio pregled od 75 najzanimljivijih naslovnica njihovih izdanja te im pridodao i kratke tekstove dizajnera i ilustratora, ali i samih pisaca, koji opisuju proces i okolnosti nastanka svake pojedinačne naslovnice ili serije naslovnica.

Izložba je koncipirana na sličan način, ali je do danas proširena na preko 250 izložaka, okupljajući tako dizajnerske, ilustratorske i spisateljske doprinose autora poput Paul Austera, Nicholas Blechmana, David Byrnea, Brian Cronina, Elizabeth Gilbert, Hanifa Kureishija, Roseanne Serra, Arta Spiegelmana, Rubena Toleda, Tomera Hanuke, Paula Sahrea, Chrisa Warea, i mnogih drugih dizajnera i ilustratora, kao i autora knjiga i Penguin predstavnika.

Kustosi projekta su Paul Buckley i Mirko Ilić, čijom je zaslugom izložba i pristigla u Zagreb.

U suradnji s DAZ-om na dan otvorenja izložbe Mirko Ilić održat će i predavanje povodom knjige "Lettering Large: Art and Design of Monumental Typography" koju zajednički potpisuje s poznatim kritičarom dizajna Stevenom Hellerom. Knjigu je nedavno objavila američka izdavačka kuća The Monacelli Press. Iliću i Helleru ovo je već peta zajednička knjiga, a od toga druga koja je posvećena specifičnim tipografskim fenomenima, nakon "Handwritten: Expressive Lettering in the Digital Age", koja se bavila razvojem rukopisnih pisama u kontekstu rastuće digitalizacije izražajnih sredstava grafičkog dizajna.

Za razliku od tog područja, gdje su se autori nužno referirali na tzv. 'small-scale' projekte, ovaj put pristup je dijametralno suprotan - riječ je o monumentalnoj tipografiji mahom u eksterijerima, uglavnom signalističke, ali i dekorativne funkcije, koja je katkada reproducirana digitalno, a ponekad komponirana analogno.

Kao kuriozitet može se spomenuti činjenica da je knjiga posvećena Miltonu Glaseru i Mihajlu Arsovskom, doajenu hrvatskog dizajna vizualnih komunikacija.

Hrvatski dizajneri, fotografi i umjetnici čiji su radovi uključeni u knjigu su Šime Strikoman, Ante Rašić (i Studio Rašić), Robert Čanak (TBWA/RAAD), Damir Fabijanić, Brigada i Bruketa&Žinić OM, Damir Gamulin, Robert Leš, Branimir Sabljić, Krešimir Stanić i Viktor Popović.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –