Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 23.01.2012.

Izložbu i predstavljanje knjige o arhitekturi 'Arte et marte'
Održava se
25.01.2012.

U prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u srijedu 25. siječnja 2012. u 12 sati otvara se izložba „Arte et Marte: Knjige o arhitekturi u Zriniani“ autorica doc. dr. Jasenke Gudelj i doc. dr. Dubravke Botica s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a tom prigodom će akademik Igor Fisković i dr. sc. Ivan Kosić te autorice, predstaviti i katalog izložbe.

Izložba po prvi puta javnosti predstavlja traktate o arhitekturi iz Zriniane, osobne knjižnice iz 17. stoljeća Nikole VII Zrinskog i njegova sina Adama, koja se, nadopunjena knjigama moravskog plemića Ignaca Jankovskog z Vlašime, čuva u Zbirci starih i rijetkih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Predstavljene knjige svjedoče o izraženom interesu za arhitekturu i arhitektonsko nasljeđe plemića ranog novog vijeka, te ukazuju na brzi protok informacija i prenošenja arhitektonskih i umjetničkih rješenja u europskome prostoru 17. stoljeća, omogućen u prvom redu razvojem tiskarstva.

U zbirci se posebno se ističu vojni traktati talijanskih, njemačkih, nizozemskih i francuskih autora, koji su Zrinskima omogućavali uvid u najsuvremenije oblike fortifikacija, što će primijeniti pri gradnji utvrda na svojim posjedima. Slijede najpoznatiji traktati koji se teorijski bave arhitekturom i antičkim nasljeđem, te arhitektonski vodiči po Rimi, kojima su se Nikola i Petar Zrinski te Ignac z Vlašime služili u obilasku Vječnog grada.

Posebnu zanimljivost predstavljaju bilježnice Adama Zrinskog i Ignaca z Vlašime, koje  omogućuju izravan uvid u znanja i vještine koje su usvajali tijekom školovanja te način na koji su mladi plemići učili o fortifikacijama, vježbajući geometriju i balističke proračune.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –