Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 13.04.2024.

Kad je prizma kataklizma, 13. izdanje manifestacije Noć knjige

Najmasovnija domaća kulturna manifestacija Noć knjige održat će se 23. travnja diljem Hrvatske u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige s čak više od 1150 prijavljenih programa i akcija širom Hrvatske. Ovogodišnja je tema Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena, a zaštitni znak dinosaur Gjuro Nachitanovicz.

U Noći knjige sudjelovat će 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica, i brojne knjižare, antikvarijati, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice, pa čak i jedan zatvor. Programi će se održavati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima. Na autobusnoj liniji Solin – Split čitat će se Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić, a u zagrebačkoj uspinjači učenici i profesori V. gimnazije interpretirat će Matoševe tekstove uz pratnju glazbenih instrumenata. Učenici i građani družit će se s knjigom na arheološkom lokalitetu Amfiteatar u Saloni, obilazit će kvartovske kladionice i kockarnice kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo njihovom blizinom školi, rješavat će zagonetke u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi te osvajati vrijedne nagrade. U ovogodišnjoj Noći knjige čitat će se na kopnu i na otocima – uz Krk, Rab, Hvar, Korčulu, Mljet, Prvić, Zlarin i druge otoke, prvi put Noći knjige pridružilo se Lastovo.

Kad je prizma kataklizma

Noć knjige 2015. (foto: Nina Đurđević)

Velik dio programa posvećen je temi ovogodišnje Noći knjige, bilo da se bave knjigom i čitanjem kao alatom za suočavanje s izazovnim vremenima, bilo apokaliptičnim scenarijem i pitanjima o budućnosti svijeta, ekologiji, održivom razvoju, klimatskim promjenama. Mnogi su posvećeni aktivnostima jačanja mentalnog i emocionalnog zdravlja, kao i problemima koji zaokupljaju mlade: kako se nositi sa strahom, frustracijom i ljutnjom u vremenima opterećenim stalnim krizama i neizvjesnošću. 

Jednako je puno programa posvećeno i našim obljetničarima, a ponajviše Ivani Brlić Mažuranić koja ove godine obilježava 150 godina rođenja, majstoru fantasyja J. R. R. Tolkienu i 70. obljetnici objavljivanja prvog izdanja Gospodara prstenova ili Marku Maruliću. U povodu 500. obljetnice smrti oca hrvatske književnosti u Knjižnici HAZU bit će u posebnoj vitrini izloženi Marulićevi izvornici u kojima tematizira MIR.

Brojni će sudionici ugostiti književnike, psihologe, filozofe, umjetnike, slikare, glumce, glazbenike i mnoge druge kreativce. U Zagrebačkoj knjižari Znanje bihevioralni psiholog Dr. Ali Fenwick, poznat kao Moderni psiholog (Modern day psychologist) zbog svoje popularnosti na društvenim mrežama, predstavit će knjigu Crvene zastavice, zelene zastavice. U Rabu će gostovati najpoznatiji književni par, Julijana Matanović i Pavao Pavličić, u Karlovcu Damir Karakaš, u Vinkovicma Robert Perišić, književni susret s Arijanom Čulinom održat će se u Kninu, novinar i televizijski voditelj Aleksandar Stanković predstavit će Depru u Krapinskim Toplicama, na književno-glazbenoj večeri u Malom Lošinju Enes Kišević čitat će poeziju uz glazbenu pratnju. Predavanje Veliki reset održat će Korado Korlević, a psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić predavanje o osobnom razvoju. 

KNJIŽEVNE ŠETNJE

Noć knjige nastavlja suradnju s poznatim zagrebačkim pripovjedačicama Josipom Šiklić –Purgericom, Ivom Sillom (Secret Zagreb) i Gornjogradskim coprnicama poklanja svim Zagrepčanima tri besplatne tematske ture inspirirane knjigama, književnošću i književnicima. U Splitu će se u povodu proslave Godine Marka Marulića održati „Šetnja s Markantunom de Dominisom“ u izvedbi Božidarke Šćerbe Haupt.

Oživjet će i Koprivnički trgovi i ulice, kao i ulice zagrebačke Peščenice gdje će se održati šetnja učenika osnovnih škola kvarta od klupe do klupe s pločicama na kojima su citati pisaca po kojima su ulice dobile ime. Jedna posebna povorka mladih predvođena Silvijom Šesto i nakladom Iris Illyrica obilazit će kustošijanske kladionice i kockarnice kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo njihovom blizinom školi. 

Žarkov električni tramvaj ­– ŽET na Zrinjevcu, 2023. (foto: Mirna Bartolić)

Kao uvod u ovogodišnju Noć knjige 20. travnja na zagrebačkome Zrinjevcu prometovat će Žarkov električni tramvaj ­– ŽET, tramvaj kućne izrade. Sa Žarkom će se u veselom tramvaju moći provozati zainteresirana djeca, koja će tom prigodom na poklon dobiti i prigodnu dječju knjigu ili slikovnicu. Istovremeno, na obližnjoj klupi dijelit će se i knjige za odrasle iz otpisa Gradske knjižnice.

Brojne pogodnosti očekuju ljubitelje knjiga, akcija Knjiga svima i svuda u trajanju od 23. do 28. travnja 2024. održat će se u gotovo svim knjižarama i web shopovima s prigodnim akcijskim popustima. I mnoge će knjižnice omogućiti rasprodaju otpisanih knjiga, povrat građe bez zakasnine ili darovati besplatnu članarinu!

Na HRT-u tjedan posvećen knjizi i apokalipsi

Na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije emitirat će se tri specijalne emisije o temi apokalipse u kojima sudjeluju filozof Srećko Horvat, meteorologinja i klimatologinja Lidija Srnec i profesor na Fakultetu političkih znanosti Robert Mikac, a cijeli će tjedan na HRT-u biti posvećen knjizi s premijernim prikazivanjem dokumentarca o Antunu Šoljanu, filmskim maratonom o apokalipsi i drugim prigodnim sadržajima.

Raspored emisija:

22. travnja, 20:40 RasKLIMAvanje, gostuje: Lidija Srnec 
23. travnja, 20:40  GeostraTEŠKO VRIJEME, gostuje: Robert Mikac 
24. travnja, 20:40 SMAKtualno, gostuje: Srećko Horvat

KVIZ U PRIMARIUSU

Konferencija za medije - Noć knjige 2024.

Pozivamo vas na književi pub kviz ČITAČI APOKALIPSE koji će se održati 23.4. u 20 sati u Primarius Craft Oazi (Hala Zagreb, Slavonska avenija 3b). U kvizu će sudjelovati raznolike ekipe, pisci, prevoditelji, knjižničari, knjigoljupci svih profila, kao i već okorjeli kvizaši poput Morane Zibar... svi su dobro došli u PriMarius koji u Noći knjige svoja vrata otvara u 19 sati nastupom Skeptika u pubu

Kviz će se održati u suradnji s Hrvatskim kviz savezom. Najboljima smo osigurali glavnu nagradu pokrovitelja Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, a svima ostalima najbolje PriMarius pivo po simboličnoj cijeni i ponešto kalorija za preciznije odgovore!

Noć knjige održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore, a medijski su pokrovitelji manifestacije Hrvatska radiotelevizija, 24 sata, Večernji list i Vida TV.

Organizatori Noći knjige Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreb, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA i Hrvatska udruga školskih knjižničara pozivaju sve građane da 23. travnja pronađu program za sebe i pridruže se slavlju knjige i čitanja.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –