Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 23.10.2013.

Književni petak : Skitam se i pišem (putovanja i putopisanja)
Održava se
25.10.2013.

Putopis je kao književna forma dugo vremena bio u sjeni ostalih književnih vrsti, iako je povijest hrvatskog putopisa stara nekoliko stoljeća jer - što je Hektorovićevo "Ribanje i ribarsko prigovaranje", no prvi hrvatski putopis?  I dok su najveći naši pisci i pjesnici, poput Krleže i Matoša, rijetko percipirani kao putopisci, danas neke nove generacije isključivo pišu putopisnu prozu, odnosno, njihova potreba za pisanjem proizlazi isključivo iz vlastite motivacije za putovanjem.

Gosti ovoga Književnog petka, prije svega, strastveni su putnici koji svu svoju energiju i financijska sredstva usmjeravaju na svoju najveću strast – putavanja.

Juraj Bubalo autor je impresivnih "Sto dana Azije", a njegov dnevnik – putopis vodi čitatelje u nepoznate dijelove zemalja indokineskog poluotoka, uz Bangladeš i Indiju, te može svakome tko se zadesi u tom dijelu svijeta poslužiti i kao vodič od neprocjenjive vrijednosti.

Goran Vincenc, glavni urednik mjesečnika Hrvatskih šuma, koji je bio na dugim putovanjima po svim kontinentima, otkrit će što ga tjera da svake godine odlazi na drugi kraj svijeta i je li opasnije u divljinama Afrike ili na proputovanju vlakom kroz nestabilnu Moldaviju, kao i kada će napokon posjetiti Antarktik.

Etnolog Luka Šešo još je prije desetak godina "tumarao" pustinjom Gobi, vlakom putovao kroz pasivne krajeve Kine i otkrivao ljepote jugoistočne Azije te će govoriti o tome zašto su daleki dijelovi Azije za njega tako magnetski privlačni.

Urednik i voditelj: Ivan Glušac

Ovom temom Književni petak se uključuje u program Mjeseca hrvatske knjige, čiji je ovogodišnji moto "Tko čita, (ne) skita", i posvećen je višestoljetnoj povezanosti književnosti i putovanja.

Tribina će se održati u petak, 25. listopada u Gradskoj knjižnici u Zagrebu, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat, s uobičajenim početkom u 20 sati.

– SVK Magazin, broj 18. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –