Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 04.02.2021.

Marko Gregur dobitnik književne Nagrade Fric za roman 'Vošicki'

Marko Gregur

Dobitnik književne nagrade Fric za najbolju knjigu fikcijske proze 2019/20. je Marko Gregur, za roman "Vošicki" (Hena com, 2020). Svečano proglašenje i dodjela nagrade održala se 4. veljače 2021. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Lauretau je uručen novčani iznos od 75 tisuća kuna (bruto), sponzorstvo Barcaffea, a nagradu čini i skulptura žiroskopa, s referencom na Miroslava Krležu kao upravo žiroskopa svojeg doba.

Finalisti nagrade Fric za 2019./2020. bili su (abecednim redom): Darko Cvijetić ("Što na podu spavaš"), Marko Gregur ("Vošicki"), Almin Kaplan ("Meho"), Andrej Nikolaidis ("Odlazak"), Ivica Prtenjača ("Plivač") i Želimir Periš ("Mladenka kostonoga").


Pročitajte kritiku romana "Vošicki" koju je u lipnju 2020. objavio naš suradnik Mirko Božić, u kojoj je napisao i ovo: "Gregur vjerno i uzbudljivu prenosi važne povijesne događaje koji će obilježiti vrijeme između dva svjetska rata, od sarajevskog atentata do Hitlerove aneksije Poljske i dalje. Njegov roman priča je o iznevjerenim obećanjima revolucija, oportunizmu junaka i licemjerstvu ljudi, proverbijalnim kosturima u ormaru, samo što njegovi junaci u svojim ormarima kriju cijele kosturnice tajni koje svi znaju, ali ih više nitko ne spominje. Nije to nikakva neobičnost, jer se ponovila i nakon rata devedesetih godina, kada su iz biografija izbrisana profitabilna članstva u Partiji, partizanskom pokretu i razne privilegije, da bi se pretvorilo u lamentiranje o komunističkim progonima, prodavaonicama bez jogurta i zabranjenim budnicama."

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –