Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 13.04.2014.

MDC promovira knjigu 'Muzejske publikacija za djecu i mlade' u Osijeku
Održava se
15.04.2014.

Muzejski dokumentacijski centar i Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku, u suradnji s Muzejskom udrugom Istočne Hrvatske i Katedrom za zaštitu pisane baštine i suradnju baštinskih ustanova Filozofskog fakulteta u Osijeku, organiziraju u utorak, 15. travnja s početkom u 13,30 sati promociju knjige "Muzejske publikacija za djecu i mlade" (urednica: mr. sc. Snježana Radovanlija Mileusnić). Promocija će se održati u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku (Europska avenija 9).

O knjizi će, uz urednicu, govoriti Leonilda Conti, mag. art, ravnateljica Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku te prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković, profesorica na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Nakon promocije pozvani ste na prigodno druženje i domjenak.


**

"Muzejske publikacija za djecu i mlade" nova je knjiga u biblioteci Kako objaviti dobru muzejsku knjigu. Nakon odlično prihvaćene publikacije "Što je muzejski katalog", koja detaljno obrađuje sadržajnu strukturu, specifičnu tematiku i izradu muzejskih kataloga, MDC/urednica Snježana Radovanlija Mileusnić donosi pregledan priručnik posvećen edukativnom nakladničkom korpusu muzeja kojemu je osnovna svrha edukacija korisnika kao jedna od temeljnih muzejskih djelatnosti.

Muzejske publikacije za djecu i mlade zauzimaju značajno mjesto u muzejskom nakladništvu zbog svojih specifičnosti i namjena. Prema riječima urednice i dugogodišnje voditeljice specijalne muzeološke knjižnice MDC-a mr. sc. Snježane Radovanlija Mileusnić, edukativna izdavačka djelatnost muzeja jedna je od najzahtjevnijih dionica u izdavačkoj djelatnosti muzeja, ali istodobno i jedna od onih kojima se pridaje najmanje pozornosti.

Stoga je MDC objavio knjigu u kojoj su autori tekstova, muzejski pedagozi i stručnjaci hrvatskih muzeja, nastojali definirati svrhu i namjenu muzejsko-edukativnih publikacija za djecu i mlade, predstaviti njihove osnovne vrste i specifičnosti te odrediti osnovne odrednice sadržajne koncepcije pojedinih vrsta edukativnih publikacija s obzirom na njihovu namjenu i dob korisnika.

Uz odgovore na pitanja što, kako i zašto, knjiga nudi sistematični pregled edukativnih publikacija uz pregršt primjera i praktičnih savjeta, a svi su tekstovi potkrijepljeni bibliografskim bilješkama te bogatom ilustrativnom građom. Knjiga je popraćena i popisom literature o muzejskome edukativnom izdavaštvu te korisnim mrežnim izvorima, a čitkost olakšavaju poveznice i istaknute definicije.


Autori(ce) tekstova: Renata Brezinščak (Hrvatski prirodoslovni muzej, Zagreb), Tatjana Brlek (Muzej "Staro selo" Kumrovec), Denis Detling (Muzej Slavonije, Osijek), Mira Francetić Malčić (Hrvatski muzej naivne umjetnosti, Zagreb), Željka Jelavić (Etnografski muzej u Zagrebu), Snježana Radovanlija Mileusnić (Muzejski dokumentacijski centar, Zagreb), Andreja Smetko (Hrvatski povijesni muzej, Zagreb), Liljana Velkovski (Galerija Klovićevi dvori, Zagreb)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –