Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 06.06.2024.

Miljenko Jergović dobitnik međunarodne književne nagrade Vilenica za srednjoeuropsku književnost

Miljenko Jergović, foto: Anto Magzan, Fraktura

Miljenko Jergović ovogodišnji je dobitnik međunarodne književne nagrade Vilenica. O nagradi odlučuje žiri Vilenice uzimajući u obzir prijedloge konzultanata, a kriteriji odabira su literarna izvrsnost i raznolikost u geografskom, generacijskom i žanrovskom smislu. Jergović će dobiti novčani dio nagrade od 10.000 eura kao i prijevod svog novog djela sljedeće godine u zbirci Vilenica Cankarjeve založbe. 

Vilenicom su od 1986. nagrađeni, među ostalima, Fulvio Tomizza, Peter Handke, Péter Esterházy, Zbigniew Herbert, Milan Kundera, Adam Zagajewski, Slavko Mihalić, Péter Nádas, Mirko Kovač, Claudio Magris, Jurij Andruhovič, Dubravka Ugrešić, David Albahari… i drugi.

Dodjela nagrade održat će se Međunarodnom književnom festivalu Vilenica koji se u Sloveniji održava svakog rujna, još od 1986. godine, i to je susret pjesnika, pisaca, dramatičara i esejista iz Srednje Europe, koji organizira Društvo slovenskih pisaca na Krasu i drugdje po Sloveniji. Vilenica se smatra jednom od najznačajnijih međunarodnih književnih manifestacija u regiji. 

Ove godine Vilenica će se održati od 2. do 7. rujna, uglavnom u Ljubljani i na Krasu, a slovenski autor u središtu festivala bit će književnik, esejist, književni kritičar i urednik Dušan Šarotar. U fokusu Festivala, pod imenom Ikar 2.0, posvećena avangardnom slovenskom pjesniku Srečku Kosovelu, bit će teme umjetne inteligencije i humanosti književnosti.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –