Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 11.03.2024.

Miroslav Kirin dobitnik Goranovog vijenca, a Silba Ljutak nagrade Goran za mlade pjesnike

Miroslav Kirin i Silba Ljutak

Goranov vijenac, nagrada za cjelokupni pjesnički opus i ukupan doprinos hrvatskoj književnosti ove godine pripala je Miroslavu Kirinu, a nagrada Goran za mlade pjesnike dodijeljena je Silbi Ljutak za rukopis "Kuća na otoku".

Nagrada će im biti uručena u četvrtak 21. ožujka 2024. u 12 sati u Domu kulture Lukovdol, u sklopu 61. Goranovog proljeća, naše najstarije i najznačajnije pjesničke manifestacije.

Goranov vijenac

Miroslav Kirin

O dobitniku Goranova vijenca odlučio je žiri u sastavu: Ana BrnardićDrago GlamuzinaAndrea MilankoDavor Šalat i Martina Vidaić.

Iz obrazloženja žirija:

Miroslav Kirin autor je jednog od najkompaktnijih i najpromišljenijih poetskih opusa u hrvatskoj poeziji zadnjih desetljeća. Takva konstatacija postala je, međutim, očigledna tek u zadnjih petnaestak godina kad se posve ustalio njegov poetički profil, kad su se u Kirinovu rukopisu posve sedimentirala ona obilježja koja u više uzastopnih poetskih knjiga po svojim temeljnim naglascima ostaju manje-više konstantna. Iznimno visoka razina refleksivnosti, poetske analitičnosti, vrlo gibljivo i dosjetljivo baratanje jezikom, odnosno raznovrsnim stilskim sredstvima, te začudni predmetno-tematski obrati karakterizirali su, doduše, Kirinovu poetsku fakturu praktički od njegovih prvih rukopisa i njihovih ukoričenja. No, konceptualizacija, intonacija i funkcije tih obilježja s vremenom su se ipak mijenjale, dostižući neprestano sve veću sigurnost i spisateljsko majstorstvo. (Davor Šalat)


Miroslav Kirin rođen je 1965. godine u Sisku. Objavio je deset pjesničkih knjiga, fotoesejističku knjigu "Iskopano" (2012.), slikovnicu "Zimska potraga" (2015.) u koautorstvu s umjetnikom Mingsheng Pijem, autofikcionalni roman "Album" (2001.), za koji je dobio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2001. godini, te knjigu kratkih proza "Babanija" (2021.), koja je nagrađena Nagradom Fran Galović te bila finalist regionalne nagrade Stjepan Gulin. S Borisom Vrgom priredio je 2021. "Banijsku književnu antologiju". Godine 2022. objavio je i "Nezavršeno putovanje" – čitanku iz suvremene kineske poezije za koju je iste godine dobio 家땜鮫럇陋쉽 PoetryEastWest Translation Award. Pjesnička manifestacija Kvirinovi poetski susreti dodijelila mu je 2023. Plaketu sv. Kvirina, nagradu za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu. Živi u Zagrebu gdje radi kao srednjoškolski profesor.

Goran za Mlade pjesnike

Silba Ljutak

Na ovogodišnji natječaj za nagradu Goran za mlade pjesnike pristiglo je 47 rukopisa. O nagrađenom rukopisu odlučivao je žiri u sastavu: Asja Bakić, Sanja Baković i Dinko Telećan. Žiri je kao pobjednički jednoglasno izabrao rukopis pjesnikinje Silbe Ljutak naslovljen "Kuća na otoku".

Iz obrazloženja žirija:

"Kuća na otoku" iznimno je zaokružen i cjelovit rukopis koji se ističe svojom kompaktnošću, te jasnom i ujednačenom tematskom i poetskom provedbom. (…) Kuća na otoku svakako je i pjesničko svjedočanstvo ženske emancipatorske snage koja se kreće u dvije linije: emancipacija majke od uskogrudne i okrutne male sredine i emancipacija kćeri od majke kako bi kreirala vlastiti svijet: „ja sam početni stadij rasta / iz nečega u nešto drugo / proklijala sam na zubatom Suncu“. (Sanja Baković)
 

Silba Ljutak (Zagreb, 1999.) studentica je diplomskog studija psihologije i freelance prevoditeljica za engleski jezik. Piše i objavljuje poeziju i kratku prozu. Rukopisna zbirka pjesama Normalna raspodjela dobiva pohvale žirija na 58. Goranovom proljeću, a zbirka Kuća na otoku na 60. Goranovom proljeću. Sudjelovala je na književnoj tribini Učitavanje te na festivalima Rukopisi i Vrazova Ljubica. Izbor pjesama preveden joj je na španjolski jezik. Tu i tamo malo fotka. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –