Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 11.03.2013.

Noć velikog čitanja u Tvornici kulture - Ri Lit u Zagrebu
Održava se
12.03.2013.

Ri Lit - novooformljena književna skupina sastavljena od renomiranih riječkih književnih autora koji javnim istupima žele reafirmirati beletrističke vrijednosti, predstavit će se u utorak, 12. ožujka 2013. u Noći velikog čitanja u zagrebačkoj Tvornici kulture (Šubićeva 2). Početak je u 20 sati.

Književna skupina Ri Lit reafirmira beletrističke vrijednosti, a sastavljena od devetoro renomiranih riječkih književnih autora (Tea Tulić, Alen Kapidžić, Enver Krivac, Zoran Krušvar, Moris Mateljan, Bojan Mušćet, Vlado Simcich Vava, Milan Zagorac i Zoran Žmirić) koji imaju samostalne i zbirne književne uratke, a mnogi od njih nagrađivani su prestižnim i laskavim nagradama (Prozak, književna nagrada Z. Tomičić, Sfera, Književno pero, VBZ natječaj...).

Prepoznati izvan lokalnih i nacionalnih granica, članovi Ri Lita svojim manifestom u nastajanju, pojavnošću i javnim istupima koji uključuju čitanje radova nastoje potaknuti zatomljene vrijednosti književnosti na ovim prostorima.


Pritom se odupiru klasičnim okvirima komornog čitanja, pa stoga i njihovo okupljanje valja shvatiti kao određeni off projekt, bez namjere za zbirnim literarim ujedinjavanjem, premda ne odbacuju ni tu mogućnost. Također, ovih devetoro autora je "prva postava" Ri Lita, svi autori koji dijele njihov svjetonazor i ljubav prema belestristici mogu postati dio tima. Autori Ri Lita zalažu svoja djela u ovakvu ideju, u želji da oslobode potencijale stvaratelja koji drže da njihovi radovi nemaju načina da se maknu od ladice ili računalnog foldera gdje su smješteni u nedostatku samopouzdanja.

Ri Lit je otvoren za sve, posrijedi je open source koji može svatko koristiti, za slušanje, za čitanje, za kritiku, za razgovore, za poticaj. Autori Ri Lita pripadnici su različitih generacija riječkih književnih autora, a nastup u Zagrebu je drugo njihovo pojavljivanje nakon riječke premijere održane pred prepunom dvoranom Filodrammatice, na Noći velikog čitanja, u siječnju ove godine. Devetoro autora, pod imenom Ri Lit, će ujediniti prozne ulomke svojih objavljenih i novih radova stvarajući posve nov pristup percepciji književnih ostvarenja.

 
Ri Lit su:

 
Alen Kapidžić

Na natječaju za kratku priču "Zlatko Tomičić" Književnog kruga iz Karlovca,  2006. godine, osvaja prvu nagradu. Na natječajima za kratku ZF priču Istrakon uvršten u zbirke priča "Bolja polovica", "Ispod i iznad" i "Krivo stvoreni". Uvršten i u SFerakonsku zbirku "Trinaesti krug bezdana". Jedan je od pokretača i osnivača udruge Katapult u kojoj je bio predsjednik.  Zajedno s partnerima iz Engleske, Nizozemske i Srbije, pokrenuo web stranicu European Short Story Network (http://www.theshortstory.eu/). Potaknuo okupljanje neformalne riječke književne skupine Pokojni. Objavio romane "Piknik" (suradnja s Enverom Krivcem), "Smeće" (radni naslov "E.P. Junk" suradnja Krivac i Novković) i "Noć uz Rijeku".

 
Enver Krivac

S Alenom Kapidžićem koautor je romana "Piknik", a s Kapidžićem i Mišom Novkovićem romana "Smeće". Autor je zbirke stripova "Priče iz Ž+K!" i romana "Ulica Helen Keller".

Dobitnik nagrade Prozak za 2012. Početkom 2013. izlazi mu nova prozna knjiga u izdanju Algoritma. Stripove i kratke priče objavljivao je u Patku, Nomadu, Rivalu, Slijepom putniku, Reu, Ulaznici i drugim časopisima. Član je i jedan od pokretača udruge Katapult. Bavi se ilustracijom i glazbom. Član neformalne riječke skupine Pokojni.

 
Zoran Krušvar

Jedan je od najuspješnijih hrvatskih pisaca fantastike, što potvrđuju i četiri nagrade "Sfera" te nagrada "Artefakt". Njegov roman "Izvršitelji nauma Gospodnjeg" zauzeo je, u konkurenciji domaćih i stranih naslova, prvo mjesto na listi top 10 fantasy/sf knjiga u Hrvatskoj 2007., po izboru Fantasy Hrvatska portala.  Autor je kontroverznog romana za djecu "Zvijeri plišane" koji, unatoč mišljenju i želji Andrije Hebranga, nije zabranjen u Hrvatskoj. Tekstovi su mu prevođeni na slovenski, rumunjski, poljski, francuski i engleski, a njegova šesta knjiga, zbirka priča "Zaljubljeni duhovi", uvrštena je u fond izložbe "Hrvatska lijepa knjiga".


Moris Mateljan

Radovi su mu objavljivani u književnim časopisima od 1997. (Rival, Iže, Zarez). Prvijenac poezije „Bizargonauti" izlazi uskoro iz tiska. Bavi se i rock glazbom (svira/o u riječkim sastavima Marinada, Poppins, Sjekire, Kwadrat nodnoll) i glazbom za kazalište i ples ("Japanski Premijeri" te samostalno).


Bojan Mušćet

Spisatelj, novinar, urednik i glazbeni kritičar. Objavio knjigu proznih uradaka "Taj fatalni poljubac", priče objavljivao u desetak časopisa i književnih publikacija u regiji, uključujući zbirke "Riječki krug redom", "Pogledom u riječ" i "Noć velikih valova". Jedan od osnivača i član prvog uredništva književnog časopisa Rival.

 
Vlado Simcich Vava

Glazbeničku karijeru započeo sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća, nastavio je uspješno s grupom Laufer s kojom objavljuje sve nosače zvuka, nakon čega se posvećuje samostalnom radu. Objavljuje za Dallas Records četiri albuma. CD 'Soundtrack' sadrži novelu 'Lanterna iskopanog oka', a svrstan je među najvažnije albume ovostoljetne hrvatske instrumentalističke glazbe.

Prozu i poeziju objavljivao u Valu, Rivalu, raznim časopisima od sredine osamdesetih. U izdanju ICR-a objavljuje i debitantsku knjigu, 'Odstranjivač ljubavi', koja sadrži četiri kratke priče te centralni roman 'Oklijevanja'.

 
Tea Tulić

Djeluje u udruzi Katapult. Prozu je objavljivala u raznim književnim časopisima i nastupala na raznim književnim festivalima. Osvojila je nagradu Prozak za 2010. godinu koju dodjeljuju časopis Zarez i izdavačka kuća Algoritam za najbolji prozni rukopis autora/ice do 35 godina. U sklopu ove nagrade objavila je fragmentarni roman prvijenac "Kosa posvuda" koji je Ministarstvo kulture uvrstilo u deset najboljih za 2011. Bila je prva stipendistica na rezidencijalnom boravku u Beogradu, a tamo joj je i objavljen roman.

 
Milan Zagorac

Od 1997. aktivno djeluje kao urednik, najprije u Rivalu, zatim u Adamiću te u Izdavačkom centru Rijeka. Sa suprugom Tamarom 2005. pokrenuo malu izdavačku kuću Studio TiM. Kao autor pojavljuje se s vlastitom prozom, člancima, osvrtima i recenzijama od 1997. godine u domaćoj periodici. Dosad je objavio tri romana: "Želiš li pogledati sunce u ponoć?", "Jeste li kupili direktoru parkerice?", "Spojene vožnje" zatim antologiju Rivalove generacije "Dan velikih valova" u koautorstvu s Mladenom Uremom i Goranom Ušljebrkom te publicističku knjigu "Janko Polić Kamov, njegovo i naše doba" u koautorstvu s Mladenom Uremom. Kao urednik dosad je objavio tristotinjak naslova, surađujući s najeminentnijim domaćim i stranim autorima.

 
Zoran Žmirić

Riječki glazbenik i književnik, član Hrvatskog društva pisaca. Autor je knjiga "Kazalište sjena", "Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man", "Blockbuster" i "Riječke rock himne". S romanom "Blockbuster" finalist je VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni rukopis te finalist tportalove književne nagrade roman@tportal za najbolji roman. Dobitnik je nagrade Književno pero za najbolju knjigu godine 2010. („Blockbuster") koju dodjeljuje Hrvatsko književno društvo i Godišnje nagrade Grada Rijeke u 2011. za stvaralački rad i posebna dostignuća u području kulture.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –