Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 28.12.2009.

Novi uzlet Znanja

U danima kada se lagano zbrajaju rezultati poslovne godine koja se približila samom kraju, zagrebačka nakladnička kuća Znanje može biti i više nego zadovoljna. Deseci novih knjiga ukazuju da ovaj najnoviji pokušaj oživljavanja nekada jedne od najuspješnijih nakladničkih kuća na ovim prostorima ima realne preduvjete za uspjeh, i povratak u zlatne godine Znanja kada su njegove pojedine biblioteke (Hit, ITD i Stribor) skoro pa bile i veći brend nego li sama tvrtka.

Danas Znanje ima i novog vlasnika, riječ je o Agrokoru koji je s novom čelnom ekipom (glavni urednik Davor Uskoković, predsjednik uprave je Tomislav Vintar) sve snažnije iskoračuje na hrvatsko tržište knjiga.

Dvije kultne biblioteke nakladničke kuće Znanje, nakon gotovo desetljeća tavorenja na rubu, ponovno kreću osvajati čitateljsku publiku. Naravno, radi se o bibliotekama Hit i ITD, objema uredničkoj "djeci" Zlatka Crnkovića. Tako je u biblioteci Hit, koja ove godine slavi svoju veliku obljetnicu tj. 40 nakladničkih godina, objavljeno šest novih romana, od tranzicijske satire "Svetac u liftu", rumunjskog autora Petrua Cimpoesua pa do tzv. mega-hita, romana "Život nastanjen sjenama", opsežne obiteljske sage i nacionalne kronike "kućnog autora" Ivana Aralice.

Tu je i posebno izdanje biblioteke Evergreen koja je žanrovski posvećena ponajboljim modernim ljubavnim romanima: "Mostovi u okrugu Madison" Roberta Jamesa Wallera, "Djevojka s bisernom naušnicom" Tracy Chevalier, "Sjećanja jedne gejše" Arthura Goldena i dr., dok se u biblioteci Itd uz ostale naslove objavljuju "Carske mrvice", memoarsku knjigu Zlatka Crnkovića, jednog od hrvatskih najistaknutijeih književnih urednika i prevoditelja.

Za kategoriju mlađih čitatelja objavljeno je šest novih naslova Stribora, najpoznatije domaće biblioteke za djecu koja slavi 15. rođendan, u sklopu koje su uz renomirane hrvatske autore objavljena i knjiga "Priča o galebu i o mačku koji ga je naučio letjeti", poznatoga čileanskog pisca Luisa Sepulvede.

Ukratko, U 2009. godini Znanje je proširilo svoju nakladničku ponudu većim brojem knjiga različitih kategorija, od beletristike, dječje književnosti, književnosti za mlade, preko publicistike i školskog programa, do knjiga o športu i kulinarstvu, pri čemu je očita strategija nakladničkog kontinuiteta koja se oslanja na ono najbolje iz duge nakladničke prošlosti Znanja. Najave za 2010. godinu s vrlo ambiciozne, veliki broj novih naslova, baš kao i nekada.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –