Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 30.09.2020.

Pjesnici u Zapruđu – Evelina Rudan
Održava se
01.10.2020. u 18h

Na Novozagrebačkoj tribini Pjesnici u Zapruđu gostuje Evelina Rudan, izvanredna profesorica na Odsjeku za kroatistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta, uz brojne stručne radove autorica šest objavljenih zbirki poezije i jedne slikovnice.

Uz poštivanje svih sigurnosnih mjera tribina će se umjesto u Knjižnici Vjekoslava Majera održati u dvorani Mjesnog odbora Zapruđe (pored knjižnice), u četvrtak, 1. listopada 2020. u 18 sati.

Moderatorica: Lahorka Plejić Poje

O autorici:

Smiljko i ja si mahnemo Rudan Evelina
Pristojne ptice Rudan Evelina

Evelina Rudan rođena je u Puli 1971. Živi u Zagrebu. Objavila je zbirke Sve ča mi rabi ovega prolića (2000.), Posljednja topla noć (2002., zajedno sa Slađanom Lipovcem i Denisom Peričićem), Uvjerljiv rt/Convincing Garden (u elektroničkom obliku, prijevod Hana Dada Banak, 2003.), Breki i ćuki (2008., nagrada Grada Rijeke Drago Gervais za rukopis 2007.), Pristojne ptice (2008.) i Smiljko i ja si mahnemo, 2020. te slikovnicu Kraljevićev san (zajedno s ilustratorom Svenom Nemetom, 2010.). Zastupljena je u više antologija i pregleda suvremene hrvatske poezije, a pjesme su joj prevedene na slovenski, češki, engleski, njemački, španjolski, talijanski, rumunjski i nizozemski.

Predaje na Odsjeku za kroatistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Bavi se usmenim žanrovima, intertekstualnim (i intermedijalnim) vezama usmene i pisane književnosti i oblicima nove usmenosti. Za knjigu Vile s Učke. Žanr, kontekst, izvedba i nadnaravna bića predaja (2016.) dobila je nagradu Filozofskoga fakulteta 2017. godine. Radila je u Pazinskom kolegiju – klasičnoj gimnaziji i izdavačkom poduzeću Josip Turčinović d.o.o.


Dies illa, dies irae
 
Ljubi, piši i govori,
sanjaj, briši i otvori
neku knjigu  koja pjeva
jer kad mračni ljudi
mračne pruge stvore
vlakovima ljupkih drški
mlinovima tupih kosti
i jelena jednog kad potvore
rogovljem kad ga svežu
zvuk je mjesto
ono mjesto
ono ljupko, skrito mjesto
kamo uvijek možeš zaći
salit oblik, salit dušu
salit noge i ramena
vječne čigre što se vrti
i dosta ti je.

(Evelina Rudan)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –