Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 13.12.2011.

Poljski prosinac u Zagrebu 2011.
Održava se
14.12.2011.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u srijedu 14. prosinca 2011., u 12 sati održat će se otvorenje izložbe „Pomoć Poljaka stradalnicima potresa u Zagrebu (1880)“ i predstavljanje knjige „Krakov Zagrebu – Kraków Zagrzebiowi“ (Srednja Europa, 2011).

Na svečanom otvaranju i predstavljanju sudjelovat će Dunja Seiter Šverko, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Nj. E. Wies³aw Tarka, veleposlanik Republike Poljske u Hrvatskoj, priređivači i autori priloga u knjizi Maciej Czerwiñski, Slaven Kale i Magdalena Najbar-Agičić, te Damir Agičić, urednik izdanja.

U velikom potresu koji je zadesio Zagreb 9. studenog 1880. godine grad je pretrpio veliku materijalnu štetu, a veliki broj stanovnika pobjegao je ili iselio u obližnje europske gradove. Krakovski umjetnici i ljudi od pera priredili su i 1881. objavili album prepun slika, crteža i tekstova, a prihod od prodaje knjige uplatili žrtvama potresa. Na taj su način iskazali solidarnost s unesrećenim Zagrepčanima i humanim im činom priskočili u pomoć u trenucima kada im je ona bila najpotrebnija.

Ponovljenom izdanju ove knjige pridodani su tekstovi povjesničara i povjesničara književnosti, u kojima je objašnjena pozadina cijeloga tog kulturno-humanitarnog pothvata.

Ovaj pozornosti vrijedan događaj odvija se u okviru Poljskog prosinca u Zagrebu, koji je organiziran povodom poljskog predsjedanja Europskom unijom te potpisivanja pristupnog ugovora Republike Hrvatske. Izložba „Pomoć Poljaka stradalnicima potresa u Zagrebu (1880)“ moći će se razgledati do 19. prosinca 2011. godine.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –