Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 30.08.2011.

Povratak u školske klupe - kreće Kulturpunktova i Booksina novinarska školica

Kako bi doprinijeli usavršavanju autora/novinara u području novinarstva, posebice onih koji prate kulturu, KURZIV - Platforma za pitanja kulture, medija i društva i Udruga za promicanje kultura - Kulturtreger organiziraju edukacijski program pod nazivom "Svijet umjetnosti - Kulturpunktova i Booksina novinarska školica". I ove godine školica svoju pažnju usmjerava na suvremenu vizualnu umjetnost.

Ovogodišnji edukacijski program sadržava nekoliko različitih modula: radionice novinarstva gdje će polaznici biti upoznati sa svim novinarskim žanrovima; seriju predavanja/radionica o različitim pod-područjima suvremene vizualne umjetnosti (suvremena umjetnost, umjetnost u javnom prostoru, kritička umjetnost, umjetnost novih medija, eksperimentalni film i animacija, umjetnost, znanost i tehnologija, kustoske prakse, interdisciplinarni i procesualni umjetnički rad...); i praktičan rad (pisanje članaka uz mentorsku podršku i objavljivanje na portalima Kulturpunkt.hr i Booksa.hr).

Polaznici će na početku edukacijskog ciklusa biti upoznati i s osnovnim znanjima o kulturnoj politici, razvoju nezavisne kulture u Hrvatskoj te problematici autorskih prava. Četvero polaznika imat će priliku sudjelovati u trodnevnom studijskom boravku u Ljubljanji tijekom travnja 2011.

Svi polaznici koji uspješno završe cjelokupni edukacijski program će moći sudjelovati u internship programu u trajanju od jednog do tri mjeseca koji će se provoditi na portalima Kulturpunkt.hr i Booksa.hr te partnerskim portalima Vox Feminae.net i Moderna vremena Info.


Radionice novinarskog zanata vodit će Ante Perković, dugogodišnji novinar i trener, dok će predavanja/radionice održati Ivana Bago, Ana Hušman, Nicole Hewitt, Andreja Kulunčić, kustoski kolektiv WHW, Antonia Majača, Tomislav Medak, Sunčica Ostoić, Boris Postnikov, Iva Prosoli, Klaudio Štefančić, Tanja Vrvilo i Vesna Vuković.  


Školica će se održati u razdoblju od 3. listopada 2011. do 14. prosinca 2011. u Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade - Pogon u Zagrebu, a točan raspored i program polaznici će dobiti na prvom susretu Kulturpunktove i Booksine novinarske školice. Edukacijski program će u navedenom razdoblju biti održavan svakog ponedjeljka i srijede od 18:00 do 21:15 sati.

Prijaviti se mogu svi zainteresirani mladi od 18 do 29 godina (studenti, zaposleni, nezaposleni...), dakle svi oni koji žele usavršiti svoje novinarske vještine i saznati više o različitim aspektima suvremene vizualne umjetnosti. Polaznici ne moraju imati novinarskog iskustva.

Ovo školovanje je besplatno za sve.


Prijava treba sadržavati sljedeće podatke:

1. ime i prezime;
2. kratki CV (do 150 riječi);
3. motivacijsko pismo (do 1800 znakova);
4. kontakt podaci (e-mail, broj mobitela).

Kulturpuktova i Booksina novinarska školica prima 15 polaznika, a nepotpune prijave neće se uzimati u obzir, kao niti one koje su poslane nakon roka.

Prijave treba slati na e-mail adresu novinarska.skolica@gmail.com sa subjectom - Prijava za Kulturpunktovu i Booksinu novinarsku školicu, najkasnije do 19. rujna 2011.

Svi prijavljeni će o rezultatima selekcije biti obaviješteni putem e-maila do 26. rujna 2011.

 
***

Kulturpunktova i Booksina novinarska školica dio je međunarodnog projekta World of Art. Models of training and collaboration in contemporary arts kojeg KURZIV - Platforma za pitanja kulture, medija i društva realizira u suradnji sa sljedećim pratnerima: SCCA, Zavod za sodobno umetnost - Ljubljana (Slovenija); Schnittpunkt Verein für Ausstellungstheorie und praxis (Beč, Austrija) i Podyplomowe Muzealnicze Studia Kuratorskie w zakresie sztuki najnowszej, Uniwersytet Jagielloñski, Instytut Historii Sztuki (Krakov, Poljska).

Projekt se realizira uz financijsku potporu za Partnerstvo Leonardo da Vinci u okviru Programa za cjeloživotno učenje Europske komisije.

Edukacijski program je također i dio projekta Prostori govora koji zajednički provode Udruga za promicanje kultura - Kulturtreger i KURZIV - Platforma za pitanje kulture, medija i društva, a koji su podržali Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

Školica će biti realizirana u partnerstvu sa Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade - Pogon.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –