Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.12.2019.

Predstavljanje dnevnika Zdravka Malića: 'Stazom pored druma" i 'Noć bez sna'
Održava se
09.12.2019. u 19h

Dođe li ovaj moj dnevnik u ruke neznanih mi čitalaca, jednoč sutra, htio bih da zastanu nad njegovim stranama s mišlju: Dogodilo se, ne ponovilo se! Zaboravite nas, to vam je najpametnije. Naš je život upropastila gola sila i tupa glupost. Naš narod stenje pod Nacijom. Naš rad obezvređuje Velika Politika sitnih duša. Ovdje puše zagušljiva jugovina kao u vrijeme kuge. Mi smo opsjednuti. Mi jedan drugog držimo na nišanu i jedan drugome ne damo mrdnuti. Mi jedan drugoga ne skidamo s oka i ne vidimo širokoga svijeta. Mi smo stiješnjeni sobom kao u grobu, kao u masovnoj grobnici. Nama se Jama ponavlja u svakom pokoljenju do dva-tri puta. Još su živi oni među nama koji su jednoč utekli ispod noža i sada ih ponovno podvode pod nož. Nama klanja nikad dosta. 

Predstavljanje dnevnika najvažnijeg hrvatskog polonista, profesora, prevoditelja, pjesnika, antologičara, urednika i dijarista Zdravka Malića (1933-1997), objavljenog u dva sveska u izdanju Disputa i Hrvatskog filološkog društva, održat će se u ponedjeljak 9. prosinca u 19 sati, u dvorani HKD Napredak – Napretkov kulturni centar (Bogovićeva 1, Zagreb).  

O dnevniku Zdravka Malića govorit će Đurđica Čilić Škeljo, Miljenko Jergović, Dalibor Blažina i Josip Pandurić.

Istinski erudit, humanist enciklopedijskog znanja i nepopustljiva morala, Zdravko Malić (Ljubija, BiH, 1933. – Cavtat, 1997.) gotovo je dva desetljeća pisao svoj intimni dnevnik. Riječ je o beskompromisnim, ni s čim usporedivim zapisima koji dvadeset i koju godinu nakon autorove smrti, bez ikakvih kraćenja, izlaze u javnost u dva sveska, od kojih prvi "Stazom pored druma" obuhvaća razdoblje od sredine 1981. do kraja 1989., a drugi "Noć bez sna" od početka 1990. pa sve do smrti 1997. godine. 

Malićeva bilježenja u kojima se rastvara jedan usamljenički život u kontekstu raspada Jugoslavije te predratnih, ratnih i poratnih zbivanja idu od klasičnih dnevnih reakcija na događaje u vlastitom domu do tema iz profesionalne djelatnosti, često ispresijecanih digresijama i zaronima u prošlo vrijeme. Malićev dnevnik tekst je o životu i njegovim formama, totalni tekst o svemu i svima koji su se našli u fokusu njegova senzibilna bića, tekst koji tumači prošlo vrijeme i anticipira buduće.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –