Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.02.2011.

Predstavljanje knjige 'Aditivi u hrani : Vodič kroz E-brojeve'
Održava se
17.02.2011.

Predstavljanje knjige „Aditivi u hrani : Vodič kroz E-brojeve“, autorica Ivane Vinković Vrček i Dade Lerotić, održat će se u četvrtak 17. veljače 2011. u 13 sati u Velikoj dvorani Školske knjige u Zagrebu (Masarykova 28).

Knjigu će predstaviti:

predsjednik Uprave Školske knjige Ante Žužul, prof.,
prof. dr. sc. Marica Medić-Šarić,
mr. pharm., doc. dr. sc. Željko Krznarić, dr- med.,
dr. sc. Zorica Jurković,
autorice dr. sc. Ivana Vinković Vrček i Dada Lerotić
te urednici Goran Bukan i Jelena Lončarić.

O knjizi:

Već se godinama objavljuju znanstvene studije koje upozoravaju da mnogi dodatci hrani koji se kriju iza E-brojeva izazivaju kod ljudi sindrom hiperaktivnosti, alergijske reakcije, glavobolje i metaboličke poremećaje. Neki od njih su, premda su neko vrijeme bili do­pušteni, završili na crnim listama i konačno zabranjeni zbog štetnosti za zdravlje. I dalje je većini „izobličenih" kemijskih izuma označenih E-brojevima mjesto u kemijskom labo­ratoriju ili digestoru, a ne u kruhu, mesu ili slatkišima. Bojila, zaslađivači i pojačivači okusa nisu hranjive tvari, već kemikalije kojima industrija rješava svoje tehnološke, marketinške ili financijske probleme.

Čitav spektar tih kemikalija predstavljen je u ovoj knjizi. Iako mnogi aditivi nisu štetni (poput vitamina C, natrijeva karbonata ili limunske kiseline), postoji znatan broj aditiva koji su upitne sigurnosti i nemaju nikakvu prehrambenu vrijednost. Hrana se impregnira sintetskim bojilima radi boje, sintetskim aromama radi mirisa, a pojačivačima okusa i umjetnim zaslađivačima - radi okusa. Poruka takve naopake manipulacije jest da prirod­na hrana nema dobru boju, miris niti okus. Neprimjerena asistencija znanosti i tehno­logije kulturi prehrane u obliku sintetskih aditiva izobličila je naš odnos prema okusu i izgledu dobre hrane.

Upotrebom takvih proizvoda prehrambena je industrija prokockala povjerenje javnosti. Danas više nitko ne vjeruje u to da je dobrobit ili zdravlje potrošača prioritet za pre­hrambenu industriju. Svima je jasno da su za industriju hrane profit i vrijednost dionica nova mjerila za opće dobro.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –