Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 23.05.2012.

Predstavljanje knjige 'Antička i novovjekovna epistemologija'
Održava se
24.05.2012.

Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci i Hrvatsko društvo za analitičku filozofiju pozivaju na predstavljanje knjige "Antička i novovjekovna epistemologija" autorica Snježane Prijić-Samaržije i Ane Gavran Miloš, u izdanju Naklade Jesenski i Turk (2011).
 
O knjizi će govoriti:

Marko Luka Zubčić (student na Odsjeku za filozofiju),
Iva Magaš  (studentica na Odsjeku za filozofiju),
Marin Ćuk Vurnek (student na Odsjeku za kulturologiju),
Ognjen Strpić (urednik, Naklada Jesenski i Turk).

Predstavljanje knjige održat će se u četvrtak 24. svibnja 2012. u 19.00 sati, u knjižari Ribook u Rijeci (Janeza Trdine 9a).

O knjizi:

Epistemologija je područje filozofije koje se bavi problemima znanja. U knjizi je epistemologija, međutim, shvaćena u širem smislu od onog u kojem se epistemologija razumijeva kao puka teorija znanja. Takva epistemologija u užem smislu bavi se „velikim“ epistemološkim pitanjima o tome što je znanje i koji su uvjeti znanja, opravdanja i istine. Međutim, u širem smislu epistemologija obuhvaća i pitanja izvora spoznaje, mehanizama stjecanja znanja i sva ostala pitanja koja se tiču fenomena spoznavanja i posjedovanja znanja.

U nastojanju da pokažu kako su se epistemološki problemi artikulirali i kako su se razvijale najznačajnije teorije u odgovarajućim intelektualnim kontekstima, autorice su se usredotočile na antičku i novovjekovnu filozofiju koje zasigurno predstavljaju samu srž filozofske klasike.

U antologiji su obuhvaćena ključna stajališta najistaknutijih predstavnika antičke i novovjekovne misli o problemima spoznavanja i znanja među kojima su Platon, Aristotel, stoici, epikurovci, skeptici, René Descartes, John Locke, G. W. Leibniz, George Berkeley, David Hume, Thomas Hobbes, Immanuel Kant i G. W. F. Hegel.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –