Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 08.05.2013.

Predstavljanje knjige 'Cosmopolitika' Maše Grdešić
Održava se
09.05.2013.

Predstavljanje knjige Maše Grdešić "Cosmopolitika: Kulturalni studiji, feminizam i ženski časopisi" (Disput, 2013) održat će se u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, u četvrtak 9. svibnja u 19 sati.

Knjigu će predstaviti:

Dean Duda,
Lana Pukanić,
i autorica Maša Grdešić.

Knjiga je rezultat autoričina desetogodišnjega bavljenja feminističkim kulturalnim studijima i ženskom (osobito suvremenom hrvatskom) popularnom kulturom, na primjeru domaćih izdanja uglednih stranih ženskih časopisa poput Cosmopolitana i Ellea.

Feministički kulturalni studiji osobito su primjenjivi kada je riječ o analizi (ženske) popularne kulture u suvremenom hrvatskom kontekstu. Krajem 1990-ih dominantni tranzicijski identiteti tek su se počeli snažnije vezivati uz potrošnju te je Cosmopolitan u domaći kontekst ušao u pravom trenutku da hrvatske čitateljice poduči potrošnji. Proces prijelaza iz socijalizma u kapitalizam nije bio ni približno dovršen, pa su proturječja u prvim godinama izlaženja hrvatskog Cosmopolitana bila uočljivija od proturječja inače uobičajenih za ženske časopise.

Tako je uz kontradikcije između fantazije i stvarnosti te feminizma i tradicionalnije ženstvenosti osobito vidljiva kontradikcija između feminizma kao kolektivnoga društvenog pokreta utemeljenog na ideji o solidarnosti i tzv. aspiracijskog, liberalnog feminizma usredotočenog na individualni uspjeh žene na kapitalističkom tržištu.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –