Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 12.02.2016.

Predstavljanje knjige Karla Jaspersa Opća psihopatologija
Održava se
16.02.2016. u 13h

Predstavljanje knjige Karla Jaspersa "Opća psihopatologija", u prijevodu akademika Ante Stamaća i izdanju Matice hrvatske, održat će se u utorak 16. veljače u 13 sati u Velikoj dvorani Matice (Strossmayerov trg 4, Zagreb).

Okupljene će pozdraviti Damir Barbarić, presjednik Matice hrvatske, a knjigu će predstaviti Vlado Jukić, Ante Stamać i Romana Horvat, glavna urednica izdanja MH.

Predstavljanje, uz Maticu, organiziraju Hrvatsko psihijatrijsko društvo i Klinika za psihijatriju "Vrapče".

O knjizi:

"Opća psihopatologija" je najranije i vjerojatno najznamenitije djelo Karla Jaspersa. Napisano tijekom medicinskog asistentskog staža u umobolnici u Heidelbergu, ono je pretpostavke svoje znanstvenosti i, potom, filozofske uvjerljivosti steklo još dok je mladi psihijatar, obdaren filozofskom strašću, bio predan prvenstveno svojoj liječničkoj praksi. Ophodeći se neposredno s bolesnicima svakoga kova te pozorno motreći i opisujući sklopove vidljivih i nevidljivih simptoma njihovih duševnih poremećaja, Jaspers ih je, radi usporedbe i terapeutskih učinaka, podvrgavao sustavima znanja i teorija koje su bile, i jesu, znakovite za čovječanstvo naše civilizacije uopće.

Usmjeren temeljnim metodičkim nastojanjem na razumijevanje ljudske duševnosti u najširem smislu, Jaspers se zalaže za spoznavanje u kojemu je uspostava kauzalnih odnosa u procesima bolesti tek početni preduvjet, nešto što se nadaje u prvoj očitosti. Zalažući se dakle za metodu obuhvatna razumijevanja i tumačenja ljudske duše, što i vrijednosno i učinkom nadilazi puku uspostavu uzročno-posljedičnih stupnjeva u procesu njihovih mogućih »otklona od normale« koji se obično proglašavaju »bolešću«, Jaspers je, uvijek u potrazi za onim obuhvatnim, sazdao znanstvenu zgradu opće psihopatologije. Spoznavanje ljudske duševnosti metodičkom je usustavljenošću uzdigao iz kliničke empirije u otvorenu i nezavršivu praksu znanstvenog istraživanja

Ante Stamać

Karl Jaspers

Opća psihopatologija

  • Prijevod: Ante Stamać
  • Matica hrvatska 12/2015.
  • 866 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533410371
  • Cijena 400.00 kn

'Opća psihopatologija' je najranije i vjerojatno najznamenitije djelo Karla Jaspersa. Napisano tijekom medicinskog asistentskog staža u umobolnici u Heidelbergu, ono je pretpostavke svoje znanstvenosti i, potom, filozofske uvjerljivosti steklo još dok je mladi psihijatar bio predan prvenstveno svojoj liječničkoj praksi. Ophodeći se neposredno s bolesnicima svakoga kova te pozorno motreći i opisujući sklopove vidljivih i nevidljivih simptoma njihovih duševnih poremećaja, Jaspers ih je, radi usporedbe i terapeutskih učinaka, podvrgavao sustavima znanja i teorija koje su bile, i jesu, znakovite za čovječanstvo naše civilizacije uopće.  

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –