Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 07.10.2019.

Predstavljanje knjige "Kolende. Transkripcija i studije" Mata Zamagne
Održava se
11.10.2019. u 19h

Predstavljanje rukopisne zbirke kolendi Mata Zamagne iz 1817., 1818. i 1819. godine, objavljene u izdanju Dubrovačkih knjižnica, autorica Jelene Obradović Mojaš i Ivane Lovrić Jović, održat će se u petak 11. listopada u 19 sati u Galerija Kupola Gradske knjižnice u Zagrebu. 

Nadahnut slikama vlastitog mikrokozmosa, dubrovački vlastelin Mato Franov Zamagna Tamarić (1800.-1870.) kao sedamnaestogodišnjak pisao je kolende. Njegova rukopisna zbirka Kolende od godisctaa 1817., 1818., 1819. u Riezi, čuva se u Znanstvenoj knjižnici u Dubrovniku. Knjiga "Kolende. Transkripcija i studije" sastoji se od četiri dijela, prvi dio je faksimilno izdanje iz Zamagnine rukopisne zbirke, drugi se bavi transkripcijom i tu se nalaze fotografije izvornoga rukopisa koje, stranicu po stranicu, prati transkripcija teksta. Povijesna studija Jelene Obradović Mojaš tematizira Zamagnin životni put, historiografsko i književno nasljeđe nakon pada Dubrovačke Republike. Jezična studija Ivane Lovrić Jović istražuje kolende s povijesno-kroatističkoga motrišta stavljajući naglasak na elemente što zrcale mjesto i razdoblje njihova nastanka. Iako su pojedine kolende već ugledale svjetlo dana, u ovoj je knjizi prvi put tiskana cjelovita zbirka.

Knjigu će predstaviti: autorice studija dr.sc. Ivana Lovrić Jović, doc.dr.sc. Jelena Obradović, urednica knjige dr.sc. Vesna Čučić, recenzenti dr.sc. Marijana Horvat, prof.dr. Stjepan Ćosić i ravnateljica Dubrovačkih knjižnica prof. Jelena Bogdanović.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –