Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 20.03.2017.

Predstavljanje knjige Silvije Pisk 'Pustinjaci podno Garić planine'
Održava se
22.03.2017. u 17h

Predstavljanje knjige autorice dr. sc. Silvije Pisk "Pustinjaci podno Garić planine : Pavlinski samostan B.D.M. na Gariću (Moslavačka gora) i njegova uloga u regionalnoj povijesti" (Leykam international, 2016) održat će se u srijedu 22. ožujka s početkom u 17 sati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (Vijećnica, Ivana Lučića 3).

O knjizi će govoriti:

izv. prof. dr. sc. Zrinka Nikolić Jakus (Odsjek za povijest, Filozofski fakultet u Zagrebu),
dr. sc. Tajana Pleše (v.d. ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda),
prof. dr. sc. Neven Budak (Odsjek za povijest, Filozofski fakultet u Zagrebu) i
prof. dr. sc. Borislav Grgin (Odsjek za povijest, Filozofski fakultet u Zagrebu).

Tijekom gotovo 300 godina postojanja, od male i siromašne pustinjačke zajednice pavlinski samostan Blažene Djevice Marije na Gariću (Moslavačka gora) je postao značajan feudalac s brojnim posjedima koji su obuhvaćali oranice, livade, šume, vinograde, ribnjake te mlinove. Samostan je uživao veliki ugled, imao podršku plemstva i kraljevskih obitelji, a služio je i kao mjesto za pohranu dragocjenosti. Najnovija istraživanja pokazuju da se radi o najstarijem hrvatskom pavlinskom samostanu, te uz Remete i najbitnijem u srednjovjekovnoj Slavoniji.

Analizirajući i pokušavajući rekonstruirati kako izgled tako i povijest samostana na temelju brojnih srednjovjekovnih isprava i recentnih arheoloških istraživanja, nastoji se istražiti i obraditi povijesnu važnost pavlinskog reda u Hrvatskoj i srednjoj Europi te ulogu i značenje navedenog samostana u ovom dijelu Hrvatske.

Silvija Pisk

Pustinjaci podno Garić planine : Pavlinski samostan Blažene Djevice Marije na Gariću (Moslavačka gora) i njegova uloga u regionalnoj povijesti

  • Leykam international 02/2017.
  • 332 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533400419
  • Cijena 248.00 kn

Analizirajući i pokušavajući rekonstruirati kako izgled tako i povijest samostana na temelju brojnih srednjovjekovnih isprava i recentnih arheoloških istraživanja, u knjizi 'Pustinjaci podno Garić planine' nastoji se istražiti i obraditi povijesna važnost pavlinskog reda u Hrvatskoj i srednjoj Europi te ulogu i značenje navedenog samostana u ovom dijelu Hrvatske.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –