Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 11.12.2017.

Predstavljanje knjige 'Spori odron' Mihaele Gašpar
Održava se
14.12.2017. u 18h

Predstavljanje novog romana Mihaela Gašpar "Spori odron" (Disput, 2017) održat će se u četvrtak 14. prosinca u 18 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

Uz autoricu Mihaelu Gašpar Đukić knjigu će predstaviti Jasna Kovačević, Krešimir Bagić i Josip Pandurić, a dijelove romana pročitat će Vesna Tominac Matačić.

Spori odron...
Roman je to iz šest dijelova, a mjesto radnje jedna je jedina kuća, nasljeđivana s koljena na koljeno, kupovana; njezino habanje i starenje, njezina na koncu djelomična smrt, kada u funkciji i relativno zdrava ostaje još samo jedna prostorija, tek je pozornica na kojoj se, gotovo serijski, izmjenjuju likovi nesposobni da izađu na kraj sa svojom nesrećom.

Mihaela Gašpar uspjela je stvoriti atmosferu koja ima elemente bajke, ali ta bajka ne poznaje ni vještice ni prinčeve: to je bajka konstante sivila svakodnevice koja ljude razlaže na planktonska mjerila, a riječi koje likovi izgovaraju opasno podsjećaju na bajalice. Taj tamni univerzum pun je monotonog šaptanja, pun je apsurdnog ohrabrivanja i katastrofa: očevi izgore u sobama, majke se ubijaju, i svi jedni druge drže u slijepom zagrljaju...

Iz pogovora Darija Grgića

Mihaela Gašpar

Spori odron

  • Disput 11/2017.
  • 140 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532603064

Mihaela Gašpar uspjela je u 'Sporom odronu' stvoriti atmosferu koja ima elemente bajke, ali ta bajka ne poznaje ni vještice ni prinčeve: to je bajka konstante sivila svakodnevice koja ljude razlaže na planktonska mjerila, a riječi koje likovi izgovaraju opasno podsjećaju na bajalice. Taj tamni univerzum pun je monotonog šaptanja, pun je apsurdnog ohrabrivanja i katastrofa: očevi izgore u sobama, majke se ubijaju, i svi jedni druge drže u slijepom zagrljaju. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –