Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 11.12.2013.

Predstavljanje novog romana Maje Hrgović 'Živjet ćemo bolje'
Održava se
12.12.2013.

Novi roman Maje Hrgović "Živjet ćemo bolje", svježe izdanje biblioteke Arteist, bit će predstavljeno u četvrtak 12.12. u 18 sati u  novozagrebačkoj knjižnici "Vjekoslav Majer" - onoj u Zapruđu, na Meštrovićevom trgu. O romanu će govoriti pisci Edo Popović i Ivica Prtenjača, a ulomke će čitati glumac Ivan Ožegović.


Što ostane ako skladnom braku oduzmeš tek rođenu bebu, ako oduzmeš dostojanstvo i zdrav razum staroj ženi koja je proživjela rat i prognaništvo, ako oduzmeš obitelj ženi koja je čitav život radila za druge? Smješten u vrelo, sparno mediteransko ljeto, roman "Živjet ćemo bolje" slojevita je priča o metamorfozama jedne obitelji koja posrće pod teretom neprobavljenih ratnih trauma, osobnih fatalnih pogrešaka, uznemirujućih sjećanja na djetinjstvo i nametnute skrbi o nemoćnoj baki. Uspomene nadrastaju stvarnost dok unuka postaje skrbnicom bolesnoj baki, a majka, junakinja-žrtva moderne radne migracije s Balkana, u Italiji čuva starce nekih drugih obitelji. Ova je proza kao talog koji ostane u šalici nakon ispijene kave: opor, gust, mračan, zrnat koncentrat koji neugodno zapinje u ustima.


***

Maja Hrgović rođena je u 1980. godine u Splitu; u Zagrebu je diplomirala hrvatski i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu. Od 2003. godine novinarka je kulture u Novom listu. Pisala je za brojne medije u Hrvatskoj i regiji. U studenom 2009. osvojila je prvu nagradu Balkanske mreže istraživačkog novinarstva (BIRN) za novinarsku izuzetnost. Urednica je online časopisa za kulturu i društvena pitanja Arteist.hr kojemu redovno doprinosi esejima, komentarima i analizama. U pripremi je njezina knjiga eseja o medijskom tretmanu žena u Hrvatskoj "Žena, majka, glupača“.

Za proznu knjigu "Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo“ (Profil, 2010.) dobila je nacionalnu književnu nagradu "Kiklop“ 2010. godine.
Priče su joj, između ostaloga, objavljene u antologiji "Best European Fiction 2012.“ (ur. Aleksandar Hemon) i u The Granta Magazine. Prema priči Zlatka britanska redateljica Em Cooper snimila istoimeni kratki igrani film, a film nastao prema nagrađenoj priči "Povratak" imat će premijeru u ljeto 2014.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –