Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 11.09.2023.

Predstavljanje romana 'Neprobuđeni' Ranka Matasovića
Održava se
13.09.2023. u 18h

U srijedu, 13. rujna 2023. s početkom u 18 sati nakladnička kuća Ibis grafika predstavit će roman Ranka Matasovića "Neprobuđeni".

Sudjeluju: Antun Pavešković, književni povjesničar, kritičar, prozni pisac; Krešimir Krnic, urednik; Ranko Matasović, autor.

Predstavljanje će se održati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićav 5, Zagreb.
 

Neprobuđeni Matasović Ranko

"Neprobuđeni" je prvi roman Ranka Matasovića, autora koji nam je inače poznat uglavnom kao vrhunski lingvist, indoeuropeist, filolog općenito. Izlazeći iz zone sigurnosti svoje primarne struke, Matasović nas ovim dijelom uspijeva uvjeriti da nije samo izvrstan lingvist, već i da je izvrstan književnik.

Roman koji tematizira život u Hrvatskoj i državama koje su joj na ovom teritoriju prethodile tijekom 20. stoljeća, obiteljska je saga, ispričana perom sveznajućeg pripovjedača, ali opet iz perspektive važnih sudionika u priči o životu glavnog junaka. A taj je junak proživio i posljednje dane NDH, i cijelu socijalističku Jugoslaviju i prvih sedam godina samostalne Hrvatske. Ploveći kroz život pokušavajući ostvariti ravnotežu između profesionalnog i obiteljskog života, između snažnih emocija i obveza, između političke oportunosti i unutrašnje slobode, junak priče proživljava svoj vijek na način koji će cijeloj jednoj generaciji biti posve prepoznatljiv.

Od borbe za dobar društveni položaj i sigurnost u ranim godinama poslije Drugog svjetskog rata, preko nastojanja za što uspješnijom egzistenciijom u doba socijalističke Jugoslavije i konačnog osvješćivanja, i političkog i osobnog u doba nakon još jedne promjene vlasti i političke paradigme početkom 90-ih, Radovan Maretić, glavni junak romana, izvrsno oslikava jedno povijesno razdoblje kojeg smo dionici i danas, tko preko osobne proživljenosti, tko preko obiteljske predaje. Matasović je u razmjerno kratkom tekstu uspio dati svjež i kompleksan prikaza suvremenog hrvatskog društva vješto isprepličući priče i likove različitih moralnih, političkih, vjerskih i društvenih nazora.

Ranko Matasović

Neprobuđeni

  • Ibis grafika 02/2023.
  • 181 str., meki uvez
  • ISBN 9789533630991

Kako sastaviti priču od jednog naizgled sasvim običnog života, čak donekle i paradigmatičnog za razdoblje u kojemu je glavni junak živio? A živio je u doba još uvijek djelomice živo prisutno kao osobno iskustvo mnogih koji će za ovom knjigom posegnuti – od kraja dvadesetih do druge polovice devedesetih 20. stoljeća, upravo u doba kada nije mogao ostaviti danas tako često spominjani 'digitalni otisak'. Život Radovana Maretića, glavnog junaka ovog kratkog romana opisan je, ali i protumačen, kroz poglede ljudi iz njegove okoline – obitelji, prijatelja, suradnika, ljubavnice… Svatko od njih dodaje jedan kamenčić u mozaik koji stvara lik, koji stvara osobu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –