Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.11.2012.

Predstavljenje : Tri knjige, tri autorice, tri žanra i jedno područje
Održava se
07.11.2012.

Predstavljanje knjiga:

Marijane Hameršak
"Pričalice : O povijesti djetinjstva i bajke" (Algoritam, 2011)

Andrijane Kos-Lajtman
"Autobiografski diskurs djetinjstva" (Ljevak, 2011)

Dubravke Zima
"Kraći ljudi : Povijest dječjeg lika u hrvatskom dječjem romanu" (Školska knjiga, 2011)

Predstavljanje će se održati u srijedu 7. studenog 2012. u 19,30 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

O knjigama će govoriti:

dr. sc. Berislav Majhut, dr. sc. Jelena Marković, dr. sc. Evelina Rudan te autorice


O knjizi "Pričalice: O povijesti djetinjstva i bajke"

Knjiga Marijane Hameršak istražuje odnose književnog žanra bajke i predodžbi o djetinjstvu, podrobno izvještavajući o počecima žanra u okrilju hrvatske dječje književnosti. Povijest bajke u nacionalnim književnostima nikada nije samo povijest književnosti ili književna povijest, nego povijest oblikovanja i proizvodnje značenja povezanih s djetetom, djetinjstvom i dječjim čitanjem ili slušanjem. (Dubravka Zima, iz uredničke  recenzije)

O knjizi "Autobiografski diskurs djetinjstva"

Autobiografski diskurs djetinjstva prva je znanstvena studija koja usustavljuje cijelo jedno područje iz produkcije dječje književnosti te ga tumači s obzirom na status autobiografskog subjekta, odnosno, identiteta i njegove diskurzivne realizacije u djelima hrvatskih pisaca 20. i 21. stoljeća. (Vinko Brešić, iz recenzije)

O knjizi "Kraći ljudi: Povijest dječjeg lika u hrvatskom dječjem romanu"

Spoznaja da je pojam i predodžba djeteta u pripovjednim djelima dječje književnosti ne nešto fiksno i zauvijek zadano već da je to promjenljiva kategorija koja stalno iznova zadobiva značenja, ne samo u povijesnoj i društvenoj dimenziji, već i u ovisnosti od stavova i vizija pojedinih autora, ključna je za razumijevanje dječje književnosti. (Berislav Majhut, iz recenzije)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –