Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 10.03.2017.

Promocija kataloga 'Statističko-topografski upitnici za područje Banske Hrvatske i Vojne krajine iz 1850. i 1858. godine'
Održava se
15.03.2017. u 12h

Promocija kataloga Hrvatskog povijesnog muzeja pod nazivom "Statističko-topografski upitnici za područje Banske Hrvatske i Vojne krajine iz 1850. i 1858. godine", održat će se u srijedu 15. ožujka u 12 sati, u prostorijama Muzejskog dokumentacijskog centra u Zagrebu.

O katalogu će, uz autoricu Elu Jurdanu, muzejsku savjetnicu u Hrvatskom povijesnom muzeju, govoriti Iskra Iveljić, profesorica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Zdenka Šinkić, muzejska informatičarka u Hrvatskom povijesnom muzeju.

O katalogu:

Ovo specijalizirano izdanje donosi jedinstvenu i metodičku analizu statističko-topografskih upitnika, tzv. Kukuljevićevih upitnika čije je tiskanje naručilo Bansko vijeće 1850. i 1858. godine, s namjerom da dobije detaljnije podatke o kulturnoj i prirodnoj baštini, gospodarstvu i obrazovanju stanovništva u vrijeme prvih modernizacijskih procesa 50-ih godina 19. stoljeća u tadašnjoj Banskoj Hrvatskoj i Vojnoj krajini.

Katalog prati DVD s digitalnim preslikama svih obrazaca koji se danas čuvaju u Hrvatskom povijesnom muzeju i Arheološkom muzeju u Zagrebu, a vrijednost ovog izdanja je u tome što sadrži prve zapise o institucionalnoj brizi za spomeničku baštinu, donosi analizu o rasprostranjenosti narječja i postignutom stupnju standardizacije hrvatskog jezika sredinom 19. stoljeća kao i opise narodnih nošnji i tradicijske odjeće iz tog vremena.

Materijali predstavljeni u ovom vrijednom izdanju i pripadajućem DVD-u bit će zanimljivi širokom krugu stručnjaka i istraživača – povjesničarima, jezikoslovcima, terenskim istraživačima i etnolozima, koji će u njemu naići na mnoge manje poznate činjenice iz svakodnevnog života Banovine Hrvatske i Vojne krajine kao i saznati više o njenim zanemarenim povijesno-društvenim aspektima.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –