Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.12.2010.

Promocija knjige Dušana Karpatskog 'Epistolar'
Održava se
08.12.2010.

Nedavno je u izdanju nakladničke kuće Antibarbarus objavljena knjiga češkog kroatista i bohemista Dušana Karpatskog „Epistolar“, koja sadrži preko 140 pisama, većinom književnika, čija je djela Karpatský prevodio ili objavljivao kao urednik čeških književnih časopisa.

Promocija knjige će se održati u srijedu 8. prosinca 2010. u 17 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

O knjizi će govoriti Tonko Maroević, Zlatko Šešelj, Zoran Pičuljan i Dušan Karpatský.

Knjigu je objavila nakladnička kuća Antibarbarus, u suizdanja sa sajmom Sa(n)jam knjige u Istri i University press Sarajevo.

O knjizi više:

Riječju „Epistolar“ naslovio je češki kroatist i bohemist Dušan Karpatský zbir pisama koja su se kroz pedesetak godina njegova radnoga vijeka nakupila u njegovu arhivu a za koja smatra da ne bi trebala jednom zauvijek propasti, jer su ona s jedne strane svjedočanstvo o suradnji, prijateljstvu i čak ljubavi svoje vrste, a s druge strane mnoga od njih spadaju u pravu književnost.

„Epistolar“ sadrži ukupno pisma od oko 140 pošiljatelja, većinom književnika, čija je djela Dušan Karpatský prevodio, ili čija je djela objavljivao kao urednik čeških književnih časopisa. Svrstao je njihove autore i pošiljatelje uglavnom kronološki, prema tome kako i kada se s njima upoznao.

Od hrvatskih pisaca tu se nalaze: Branko Belan, Ivo Brešan, Vladan Desnica, Ivo Frangeš, Ivan Golub, Vlado Gotovac, Ljudevit Jonke, Davor Kapetanić, Slavko Kolar, Miroslav Krleža, Vojislav Kuzmanović, Ranko Marinković, Tonko Maroević, Marijan Matković, Predrag Matvejević, Slavko Mihalić, Vlatko Pavletić, Pavao Pavličić, Nikica Petrak, Vojmil Rabadan, Ivan Raos, Andriana Škunca, Antun Šoljan, Nikola Šop, Dragutin Tadijanović, Saša Vereš, Igor Zidić i dr. 

Od nekoga samo par riječi na razglednici, od mnogih mali izbor iz gomile pisama.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –