Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 28.10.2009.

Promocija knjige "Mirila" Bojana Gagića i Josipa Zankija
Održava se
29.10.2009.

Nakladnička kuća Fraktura i Klub Hrvatskoga društva likovnih umjetnika organiziraju promociju knjige "Mirila : dokumentacija performansa 2001. - 2008." Bojana Gagića i Josipa Zankija koja će se održati u četvrtak 29. listopada 2009. u 19 sati, u Klubu Hrvatskoga društva likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma bb, Zagreb.

O knjizi će govoriti:

povjesničarka umjetnosti Mirjana Trošelj, likovni kritičar Ivica Župan, autori Bojan Gagić i Josip Zanki, te urednica knjige Sibila Serdarević.

Na promociji će biti prikazan dokumentarni video snimljen tijekom izvedbi performansa Mirila.


***

Veliki misterij smrti, protumačen mudrošću predaka u neposrednom kontaktu sa samotnom prirodom velebitske planine koja gleda na Jadransko more: to je značenje dirljivog i izuzetno evokativnog performansa, koji su u sklopu inicijative "Trieste Contemporanea. Razgovori s umjetnošću središnje i istočne Europe 2001." u galeriji Studio Tommaseo izveli hrvatski umjetnici Bojan Gagić i Josip Zanki, uz pomoć Petra Stanovića.

Brojna publika duboko se uživjela u tumačenje rituala mirila (doslovno: "mjerilo, mjera"), zahvaljujući i glazbenoj podlozi opsesivna ritma, odlučnog evocirati patos i prodrijeti u emocionalnu auru nazočnih.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –