Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 12.06.2017.

Promocija monografije Antona Cetína 'Eve : 1967-2017'
Održava se
13.06.2017. u 19:30h

Promocija monografije hrvatsko-kanadskog slikara i grafičara Antona Cetína pod naslovom "Eve : 1967 – 2017." (Alfa, 2017), održat će se u utorak 13. lipnja s početkom u 19,30 sati u Muzeju Mimara (Rooseveltov trg 5) u Zagrebu.

Na predstavljanju će govoriti v. d. ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Mirjana Ana-Maria Piskulić te likovni kritičari i povjesničari umjetnosti: Branka Hlevnjak, Tonći Šitin, Vladimir Peter Goss i Ivanka Reberski. 
 

O knjizi i autoru:

U slikarstvu Anton Cetín, hrvatski umjetnik koji više od 40 godina živi i stvara u Kanadi, uvijek traži i uspostavlja specifični odnos prema zbilji, stvarajući vlastiti dijaloški prostor – otvoren svakom suputniku s kojim mu se ukrstiše putovi na raznim meridijanima i paralelama. Cetín  je do sada održao 155 samostalnih i sudjelovao na više od 200 skupnih izložaba diljem svijeta. Njegovo slikarstvo u svakoj etapi prate atraktivne mape i likovne monografije te pregledni katalozi. Za svoj rad primio je više strukovnih nagrada i umjetničkih priznanja. Brojna je djela darovao rodnoj Čazmi i prestižnim galerijama i grafičkim zbirkama Lijepe Naše.

Trojezična monografija "Eve : 1967 – 2017." odražava retrospektivni polustoljetni presjek pojavljivanja autorove ključne metaforičke ikone u liku žene koju je slikar nazvao Eva, žene koja simbolizira ženstvenost, plodnost i ljubav. Kroz lik Eve slikar prenosi viđenja i duhovna spoznavanja svega onoga o čemu je imao potrebu likovno progovoriti. Monografija sadrži pedeset pomno odabranih slika nastalih od 1967. godine pa do danas. Cetín u monografiji progovara: Moja Eva rođena je 1967. u Parizu u vrijeme mira i nade u bolje sutra, u vrijeme kada se pariškim ulicama slobodno šetalo i kada se umjetnost osjećala u zraku. A danas, 50 godina kasnije, …?

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –