Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 07.03.2022.

Radionica o digitalnom prikupljanju čitateljskih dojmova
Održava se
30.03.2022. u 14:30h

Foto: Alexandre Dulaunoy; Stefano Corso; Alexandre Dulaunoy

Kad se prisjetimo svojih omiljenih knjiga, zašto često možemo prizvati u pamćenje samo emotivne dojmove, ali ne i detalje radnje? Zašto smo skloni zaboraviti točno ime autora, ali možemo precizno rekonstruirati izgled naslovnice? I zašto možda znamo koga je ubio Raskolnjikov, ali ne kako je roman završio? 

Za sve koje ova i slična pitanja intrigiraju, u srijedu 30. ožujka u 14:30 u Konferencijskoj dvorani knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu, istraživačka grupa „PoKUS” (FFZG) će u suradnji s britanskim Open Universityjem održati interaktivnu radionicu o digitalnom prikupljanju čitateljskih dojmova. Radionica će biti na engleskom jeziku, dostupna i uživo i preko internetske platforme Microsoft Teams, te je besplatna i otvorena studentima i svim ostalim zainteresiranim građanima. 

Grupa „PoKUS” pod vodstvom dr. sc. Lovre Škopljanca radi na petogodišnjem istraživačkom projektu „Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici” čiji je cilj na uzorku od 1000 neprofesionalnih čitatelja istražiti dojmove, navike i pamćenje hrvatske čitateljske populacije. Projekt se održava uz potporu Hrvatske zaklade za znanost i u sklopu Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

Open University je pod vodstvom dr. sc. Shafquata Towheeda proveo sličan europski projekt READ-IT (Reading Europe Advanced Data Investigation Tool) u sklopu čega je razvijena i digitalna pričalica (chat bot) za prikupljanje dojmova o književnosti. U britansko-hrvatskoj suradnji nastala je i lokalna inačica pričalice.

Na radionici će se obrazložiti detalji navedenih istraživanja, predstavit će se domaća pričalica, a posjetitelji će je na licu mjesta moći isprobati i komentirati. Također će moći postaviti druga pitanja o projektima ili se prijaviti za sudjelovanje u istraživanju. 

Ostali detalji o projektu „PoKUS” mogu se pronaći na službenoj stranici (https://pokus.ffzg.unizg.hr/), kao i na Twitter stranici (https://twitter.com/PoKUS_ffzg).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –