Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.02.2024.

Razgovor o nasilju nad ženama
Održava se
08.02.2024. u 19h

Druga tribina u ciklusu književnih razgovora Književnost čita znanost, znanost čita književnost bit će o gorućoj i jednoj od najbitnijih tema, nasilju nad ženama. U četvrtak, 8. veljače u 19 sati, u opuštenoj atmosferi galerije i caffe bara Botaničar, razgovor o ovoj temi s aktivistkinjom, pjevačicom i voditeljicom, Idom Prester i psihoterapeutkinjom i aktivistkinjom, jednom od osnivačica inicijative #spasime, Anom Pecotić, vodi književnica i urednica Monika Herceg.

U fokusu je knjiga Mihaele Gašpar, "Premještanje snova" (Fraktura, 2023). Ovaj roman na suveren, emotivan i psihološki uvjerljiv način progovara o tri žene koje su prošle i prolaze nasilje. U ovom potresnom romanu, Gašpar je sjajno prikazala dinamike koje pokreću nasilje, kao i različita nasilja i reakcije, ali i nerijetku nemogućnost žrtve da se makne od nasilnika, jer je i sam sustav onaj koji nakon nasilnika maltretira žrtvu. U Hrvatskoj svakih petnaest minuta žena doživi nasilje. Femicidi su postali užasna svakodnevna stvarnost. Kako možemo mijenjati te obrasce? Koliko danas otvoreno govorimo o tome, iako je to mučna stvarnost? Držimo se li i dalje toga da su neke stvari privatne? Održava li i kako i to nasilje? Zašto je sustav tako trom? Koji su mehanizmi nasilja? Kako nasilje utječe na žrtvu? 

Saznajte u četvrtak u Botaničaru!

– POSLUŠAJMO: Mihaela Gašpar – Premještanje snova –

Moderna vremena · PODCAST: Mihaela Gašpar – Premještanje snova
Mihaela Gašpar

Premještanje snova

  • Fraktura 11/2023.
  • 232 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533586489

Mihaela Gašpar u romanu 'Premještanje snova' daje glas onima koje ne govore, onima koje se stide svojih modrica i rana, onima koje strahuju za svoj život i onima koje se s bivšim muževima sastaju samo na javnim mjestima. Glas onih koje su i najbliži iznevjerili. Premještanje snova premješta nas u “nevidljivi” svijet do nas, svijet kojemu i sami (ne)svjesno pripadamo i koji moramo mijenjati.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –