Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 10.10.2013.

Rikon u znaku fantastične književnosti za mlade
Održava se
11.10.2013.

U petak, 11. listopada i subotu, 12. listopada na riječkom Filozofskom fakultetu održat će se 16. po redu konvencija fantastike Rikon, u organizaciji udruge "3. zmaj". Ovogodišnji Rikon u znaku je fantastične književnosti za mlade.

Književnost za mlade – koji se na engleskom naziva YA – eksplodirala je na svjetskom tržištu unazad nekoliko godina, a po mnogim YA hitovima iz žanra nastali su i izvrsni filmovi, poput The Hunger Games. Od vremena biblioteke Vjeverice pa sve do danas kad na knjižničkim top listama knjiga za djecu i mladež dominiraju fantastični naslovi, domaća književnost u ovoj kategoriji vrlo je bogata.

Dijelovi programa tako će ciljano biti posvećeni upravo domaćoj književnosti za mlade u žanrovima fantastike, znanstvene fantastike i horora.

U petak će književnica Ivana Delač, čiji je roman za djecu "Pegazari" osvojio nagradu SFERA, a kroz putovanje u drugi svijet tematizira bullying, vodit će tribinu "Fantastika naše mladosti" u kojima će SF autorica i teoretičarka Milena Benini, spisateljica i novinarka Mihaela Marija Perković te SF urednik i kritičar, Davor Šišović govoriti o domaćim i stranim naslovima u žanru koji su palili i žarili prije Harryja Pottera.

Trenutno najpopularnije naslove i trendove u književnosti za mlade na domaćoj i svjetskoj sceni u posebnom će predavanju "Žanrovska književnost za mlade u Hrvatskoj" predstaviti mlada Riječanka Vesna Kurilić.

Slavljenju domaće fantastike i književnosti za mlade na Rikonu su pridružila i Gradska knjižnica Rijeka koja na Rikonu organizira skup mlađih čitateljskih klubova na temu knjige “Hekatina škola”. Udruga je također pripremila i poseban broj svog nagrađivanog fanzina "Eridan" u kojem je objavljen niz kratkih YA priča domaćih autora.

U subotu 12. listopada u 20 sati bit će održana dodjela nagrade "Artefakt" koju dodjeljuje udruga "3. zmaj" za najbolja žanrovska književna ostvarenja u 2012. godini.

Tradicionalni program Rikona, osim predavanja i panela iz književnosti, znanosti, filma i popularne kulture čije i prezentacije knjiga, časopisa i igara, kao i kreativne radionice, umjetničke izložbe, igraonice strateških i društvenih igara te nagradne igre i kvizova znanja. Među njima se posebno ističe gostovanje Irena Krčelić, scenaristice i dramaturginje koja će posjetiteljima Rikona objasniti kako je nastao "Laboratorij na kraju svemira" nova hit domaća TV serija za djecu, dok će u svom predavanju "Transmedia i SF" govoriti o tehnikama izlaganja priča kroz različite formate.

Tijekom konvencije održava se cosplay natjecanje za najbolje kostime te će biti dodijeljene nagrade u 3 kategorije: pojedinačno, parovi te kategorija likova iz romana Terrya Pratchetta. Svi posjetitelji mogu glasati za svoje favorite, a dodjela nagrada koje sponzorira izdavačka kuća Lumen je u subotu 12. listopada u 22 sata.

Jedan dio programa tradicionalno je rezerviran za znanost, uz nezaobilaznog profesora fizike Davora Horvatića čija razumljiva i zabavna predavanja imaju kultni status u domaćem SF fandomu, a posjetiteljima Rikona će pričati o tome "Što se to kuha oko Velikog praska?". Ove godine dio je programa i feministički, poput panela "Žene u fandomu" ili predavanja "Ženski arhetipi u žanru" mlade nagrađivane riječke autorice Antonije Mežnarić.

Rikon je konvencija fantastike koja se u Rijeci održava od 1997. godine, a samo je dio aktivnosti kojim udruga 3. zmaj promovira fantastiku u književnosti, filmskoj i likovnoj umjetnosti na području Rijeke i okolice. Ulaznica za oba dana iznosi 40 kuna, a za mlađe od 14 godina ulaz je besplatan.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –