Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 18.09.2022.

Selma Asotić dobitnica nagrade 'Stjepan Gulin' na šibenskim ŠKURAMA

Književnica Selma Asotić dobitnica je ovogodišnje regionalne književne nagrade "Stjepan Gulin" za najbolju objavljenju knjigu poezije za zbirku "Reci vatra" (Buybook, BiH, 2022.). Nagrada se sastoji od diplome i 15 tisuća kuna a dodjeljuje u okviru netom završenog međunarodnog festivala suvremene književnosti Šibenske književne ure ŠKURE, koji se od 15. do 17. rujna održavao u Šibeniku. 

Dodjela je održana 17. rujna u Kući umjetnosti Arsen na kraju trećeg dana festivala koji se šibenskoj publici doveo niz renomiranih književnika i književnica, a koji je zatvorila dobitnica NIN-ove nagrade za roman – poemu "Deca" Milena Marković u razgovoru s Miljenkom Jergovićem.

Selmine pjesme pravi su primjer autentične poezije zasnovane na vlastitom iskustvu drugog i drugačijeg

Vladimir Arsenić, predsjednik tročlanog žirija, koji čine još i Dubravka Bogutovac i Semezdin Mehmedinović, kazao je da se nagrađena zbirka pjesama "Reci vatra" Selme Asotić od drugih izdvaja temama među kojima prevladava rodni i seksualni identitet te odnos prema ratu i obitelji. „Ispisana je vrsnim stihovima od kojih su neki jednostavno antologijski. Selmine pjesme pravi su primjer autentične poezije zasnovane na vlastitom iskustvu drugog i drugačijeg“, kazao je Arsenić prilikom dodjele nagrade. Asotić je, pak, kazala kako je "Gulina" mogao dobiti bilo tko od preostala četiri finalista jer je riječ o sjajnim zbirkama poezije te da književnost nije natjecateljski sport već je ona imala više sreće od Krešimira Bagića, Velibora Čolića, Miroslava Kirina i Nade Topić te možda bilo tko među 94 autora koliko ih se ove godine prijavilo na natječaj za jedinstvenu književnu nagradu u regiji. 

Dodjelom nagrade "Stjepan Gulin" završen je međunarodni festival suvremene književnosti ŠKURE, koji je u Šibenik kroz tri festivalska dana doveo niz vrsnih književnika i književnica iz cijele regije. Drugu godinu zaredom organizator festivala je Praznik rada – centar za umjetnost i edukaciju ispred kojeg stoji spisateljica Olja Runjić i glumac Leon Lučev, koji je na festival uvodio trodnevnu radionicu "Glumac ima vremena za poeziju Vesne Parun" čime su ŠKURE dale svoj obol obilježavanju 100. obljetnice rođenja velike Vesne Parun.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –