Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 23.02.2016.

Sto godina Ujevićeve Svakidašnje jadikovke
Održava se
25.02.2016. u 18h

Tin Ujević

U četvrtak 25. veljače u Gostionici Tip-Top / Blato, Teatar poezije priređuje scensko događanje Svakidašnja jadikovka u povodu stote obljetnice nastanka najpoznatije pjesme hrvatskog pjesništva. U programu sudjeluju poznati umjetnici Vedran Mlikota, Sibila Petlevski, Tonko Maroević i Goran Matović.

U stanju razočaranja poslije ratnih strahota i poraza, „prigušenog nezadovoljstva“ sobom i društvom oko sebe, u Parizu je 25. 2. 1916. nastala Tinu najmilija i najiskrenija lamentacija, Svakidašnja jadikovka. U Parizu je doživio slom, i taj velegrad je poprište njegovog velikog pada, od čijih se posljedica neće više nikada oporaviti.

U  razgovoru sa Stevom Ostojićem, pjesnik ju je izdvojio kao svoju najdražu pjesmu. Kroz tu pjesmu Ujević svjedoči svoj ispit savjesti i raspone svoje intimne drame. Sto godina nakon nastanka te veličanstvene pjesme istaknuti umjetnici govore i tumače Svakidašnju jadikovku svatko iz svog iskustva.

Svakidašnja jadikovka je zato jadikovka što lamentira nad definitivnim gubicima s kojima se Ujević ni kao mislilac ni kao liričar nikada nije pristao pomiriti.

Premda je u njoj izrazio svoje osobne nevolje, prije svega je to izraz ljudskog nezadovoljstva, individualne pobune osamljenika i nezadovoljnog čovjeka, pritisnutog staračkim razočaranjem i neispunjenim mladenačkim čežnjama i žudnjama za srećom, za ljubavlju, svjetlošću i vedrinom.

Tin Ujević napisao je 1953. za beogradski tjednik NIN da je Svakidašnja jadikovka  najskromnija, najjednostavnija, najnarodnija (u smislu najpučkija i u suglasnom smislu) i, možda, i najpopularnija  pjesma.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –