Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 30.01.2023.

Top lista najprodavanijih knjiga u knjižarama u prosincu 2022.

Objava Top liste najprodavanijih knjiga u knjižarama u mjesecu prosincu 2022. (podsjećamo: uzorak čini 40-ak knjižara diljem Hrvatske, samostalnih i u okviru knjižarskih lanaca!) uvod je u skoru objavu završnih rezultata o prodaji za cijelu 2022. godinu. I dalje knjižarska prodaja u prosincu djelomično "pati" zbog povećane prodaje knjiga u mjesecu studenom kada se već tradicionalno održava zagrebački sajam knjige Interliber (a posljednjih godina i "zamjenske" prodajne akcije), tijekom kojeg se brojni knjigoljupci opskrbljuju većim količinama knjiga koja kupuju po značajnim popustima, prosinac je ostao mjesec u kojem se knjige još uvijek vrlo dobro prodaju, jer to je vrijeme darivanja, kako drugih tako i sebe samih.

Najprodavanije naslove u prosincu možete pregledati kroz pojedinačne top liste iz područja:

Blank Štukan Feđa
Zelena svjetla McConaughey Matthew

U prosincu nije bilo previše iznenađenja na listama, osim što je u kategoriji Književnost pomalo neočekivano na vrhu prvo hrvatsko izdanje romana Feđe Štukana "Blank" postiglo bolje rezultate nego li novi prijevodi nekih puno poznatijih svjetskih autora/ica, poput Jonathana Franzena ("Raskrižja"), Stephena Kinga ("Billy Summers"), Susanne Abel ("Greta"), Johna Grishama ("Tajne Salema")... ili već duže vrijeme na listi udomaćene uspješnice Tisje Kljaković Braić ("U malu je uša đava"), Charlieja Mackesyja ("Dječak, krtica, lisica i konj") ili Anne Ernaux ("Samo strast", "Godine").

Na publicističkoj listi nakon što je nogometna groznica opala završetkom Svjetskog nogomoetnog prvenstva u Kataru dogodila se promjena na samom vrhu, autobiografija Darija Srne iz pera Milane Vlaović ("Zašto te zovu Srna") prepustila je na prvo mjesto "povratniku" Mathewu McConaugheyju ("Zelena svjetla"), no pri vrhu je ponovno i autobiografija Luke Modrića napisana uz pomoć Roberta Matteonija ("Moja igra").

Tu su još James Norbury s dvije knjige ("Veliki Panda i Sićušni Zmaj" i "Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja"), Jordan B. Peterson ("12 pravila za život"), James Clear "Atomske navike"... i drugi.

U malu je uša đava Kljaković Braić Tisja

Pred koji mjesec prognozirali smo se da će se knjiga "U malu je uša đava" Tisje Kljaković Braić vratiti na vrh liste najprodavanijih knjiga u kategoriji Hrvatska književnost, i to se dogodilo, dok Zoran Ferić ipak nije imao dovoljno kondicije za trk na dulje pruge, ali i stabilno drugo mjesto je odličan rezulat za njegov roman "Dok prelaziš rijeku". Izgleda i da se publika zaželjela Roberta Perišića koji je odmah iza njih sa savojim novim, pomalo neobičnim romanom "Brod za Issu".

Pri vrhu su i Olja Savičević Ivančević s romanom "Ljeto za Mariju", Rajko Grlić s novim, dopunjemi izdanjem "Neispričanih priča", a najveći skok je napravio Sanin Karamehmedović iz grupe Silente s knjigom pjesama "Terca na tišinu".

Ti, moja prekrasna djevojčice Kosanović Jasmina, Ozmec Nataša
Harry Potter i kamen mudraca Rowling Joanne K.

I za kraj ovog skraćenog pregleda, dvije knjige iz kategorije najmlađih i mlađih čitatelja/ica... Jedna od knjiga koja je svakako obilježila 2022. godinu je slikovnica Nataše Ozmec i Jasmine Kosanović "Ti, moja prekrasna djevojčice", koja je očito pronašla dobitnu formulu zbog koje su je prigrlile tisuće njezinih kupaca i prva je u kategoriji Slikovnica.

U kategoriji za malo stariju djecu i mlade očekivano je na vrhu novo hrvatsko izdanje knjige "Harry Potter i kamen mudraca" Joanne K. Rowling, koje dolazi i u novom prijevodu Dubravke Petrović.

Napominjemo da ćemo za nekoliko dana objaviti i godišnju tj. Top listu najprodavanijih knjiga za cjelokupnu 2022. godinu, kada ćemo analizirati i trendove koji su obilježili prodaju knjiga u 2022. godini, te pokušati iz njih iščitati koje su dobre a koje slabije točke hrvatskog tržišta knjiga, vidljive kroz prodaju u knjižarskoj mreži.

Bilo bi dobro i kada bismo počeli promišljati kakva nam je struktura knjižarske mreže, zašto su knjige pojedinih nakladnika slabo prisutne u knjižarama, ili zašto se određene tematske niše slabije prodaju te kako se na knjižarsku prodaju reflektiraju sadašnji modeli potpore izdavanju knjiga i otkup knjiga za knjižnice i sl.
 

Odgajanje dobrih ljudi Clarke Fields Hunter

***

Projekt "Top lista knjiga – prema podacima o prodaji u hrvatskim knjižarama" nakon projektiranja i postavljanja potrebne IT infrastrukture počeo je s objavljivanjem rezultata u lipnju 2020. godine, nakon što su knjižare krajem travnja i početkom svibnja 2020. ponovno otvorile vrata nakon popuštanja lockdowna iz ožujka.

Od tada, iz mjeseca u mjesec, donosimo pregled knjižarske prodaje na reprezentativom uzorku od 40-ak knjižara, samostalnih ili u sklopu knjižarskih lanaca, a rezultate prezentiramo u 12općih tematskih top lista najprodavanijih knjiga. Ponosni smo na činjenicu da je ovo jedina Top lista najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj!
 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –