Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 25.03.2013.

Tragom prijevoda : Andy Jelčić i Mia Pervan
Održava se
26.03.2013.

Društvo hrvatskih književnih prevodilaca pokrenulo je novu tribinu "Tragom prijevoda" na kojoj će se jednom mjesečno predstavljati po dva zaslužna prijevoda koji u javnosti nisu dobili primjeren i zaslužen prostor.

U prvome razdoblju do ljetne stanke bit će predstavljeno ukupno osam prijevoda sa španjolskog, njemačkog, francuskog, talijanskog i engleskog, kako velikih tako i malih izdavača, kako iskusnih tako i ambicioznih mladih prevoditelja. No, svim je tim prijevodima zajednička golema predanost njihovih prevoditelja koji su im pristupili oboružani strpljenjem i nadahnućem, istodobno pedantni i kreativni.

Prva Tribina održat će se u utorak 26. ožujka u 18 sati, u prostoru Društva hrvatskih književnika u Zagrebu.

Na Tribini će se predstaviti sljedeći naslovi:

"Čovjek bez osobina", Robert Musil, preveo Andy Jelčić, Fraktura, 2013.

Andy Jelčić, nagrađen „Isom Velikanovićem“ za prijevod "Čovjeka bez osobina", predstavit će drugi svezak tog Musilova klasika, koji je još vruć iz tiska. To je djelo, kao što piše Milan Kundera, „egzistencijalna dijagnoza svojega stoljeća“, a opet kao da se izravno obraća čovjeku trećega tisućljeća opisujući svijet kojim vlada tehnika, čovjek je sveden na statistiku, a birokracija je sveprisutna. Musilova Kakanija ostaje svjedok svojega vremena i ironičan podsjetnik svakom drugom dobu na njegove slabosti, a prijevod tako zahtjevnoga djela monumentalan je i nezavidan zadatak.

"Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima
", Mathias Čnard, prevela Mia Pervan, Profil, 2012.

Prevoditeljica Mia Pervan predstavit će roman mladog francuskog pisca Mathiasa Čnarda (1972) Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima, koji govori o nekoliko mjeseci života Michelangela Buonarottija u Carigradu, gdje se istaknuti umjetnik obreo na poziv sultana Bajazida 1506. godine. Ova kronika o nekoliko zaboravljenih tjedana svjetske povijesti, priča je o dvojici velikih umjetnika, ali i fascinantno razmišljanje o prirodi stvaralačkog čina, a objavljena je u izdanju Profila 2012. godine.

Tribinu vodi Ksenija Banović.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –