Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 29.10.2012.

Tribina SF u Booksi : Znanstvena fantastika i radio drama
Održava se
30.10.2012.

U utorak, 30.10. u 19 sati u Booksi će se održati prva ovosezonska tribina iz serijala "SF u Booksi". Tema tribine je odnos znanstvene fantastike i radio drame, a gošća je Vedrana Vrhovnik, profesorica radiofonije na Akademiji dramskih umjetnosti i režiserka brojnih radio drama.

Tribinu osmišljava i vodi Aleksandar Žiljak.

U ona davna vremena prije televizijskih serija, postojala je radio drama. Umjesto pred TV-om, obitelji su se okupljale pred radijskim prijemnicima i slušale o bezbrojnim junacima i njihovim pustolovinama. Naravno, nezanemarivi dio tih radijskih serijala zalazio je u domenu spekulativne fikcije. Omiljenost i utjecaj radija kao medija može biti objašnjenje i za 'uspjeh' radijske adaptacije "Rata svjetova" Herberta Georgea Wellsa, koju je postavio tada relativno nepoznati Orson Welles i koja je emitirana 30. listopada 1938. Adaptacija, u kojoj je invazija s Marsa pomaknuta u suvremenu Ameriku, izazvala je zbrku i paniku, a od Orsona Wellsa učinila zvijezdu koja će uskoro režirati jedan od najznačajnijih američkih filmova svih vremena, "Građanina Kanea".

I u nas je znanstvena fantastika bila značajno zastupljena u radio drami. Primjerice, Zvonimir Furtinger, klasik hrvatske znanstvene fantastike, još je 1960-ih pisao brojne SF-radio drame, od kojih će neke kasnije, na stranicama "Siriusa", postati poznate kao priče. SF radio drame mogle su se redovito čuti i u emisijama Radio Zagreba, posvećenim znanosti, poput "Eppur si muove".

Posjetitelji tribine moći će saznati kakva je situacija na ovom polju danas, može li radio drama konkurirati tzv. novim medijima i postoji li način da se danas izazove učinak kojeg je davno postigao Orson Welles s "Ratom svjetova", radio dramom temeljenom na istoimenoj knjizi H. G. Wellsa.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –