Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 27.12.2014.

Tužni prosinac - mjesec u kojem su otišli Isakovski, Gulin i Šalamun

Štovatelje pjesničke riječi rastužili su posljednji tjedni ove godine, prosinac u kojem su jedan za drugim u tišini odlazili pjesnici Igor Isakovski, Stjepan Gulin i Tomaž Šalamun. Njihova smrt nije rastužila samo sredine u kojima su pretežito stvarali - Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju - već i šire, jer umjetnost pjesme ne poznaje granice.


Igor Isakovski (Skopje, 19. rujna 1970. - 15. prosinca 2014.), pisac, pjesnik, prevoditelj. Završio je studij Svjetske i komparativne književnosti na Sveučilištu Ćirila i Metodija u Skopju. Magistrirao u Centru za Europske studije (Rodovi i kultura) u Budimpešti. Osnivač je prvog makedonskog e-časopisa: Blesok – književnost i druge umjetnosti.


Stjepan Gulin (Šibenik 28. rujna 1943. - 16. prosinca 2014.),  studirao pravo i radio u struci. Prvom knjigom, "Kovine", oglasio se razmjerno kasno, u svojoj trideset i petoj godini. Njegova posljednja knjiga, "Smokve od soli - izabrane pjesme", objavljena je 2009. Godine 2012. dobio je Goranov vijenac za cjelokupni pjesnički opus.

"Stjepan Gulin možda je posljednji živući veliki pomorac hrvatskog pjesništva. Pod tim ne mislim toliko na za njega, jednako koliko i u jezik sam, fundamentalnu ukotvljenost u imaginarij i mentalitet rodnog mu Šibenika i Dalmacije, koliko na njegovo mjesto u polju suvremene hrvatske lirike. Gulin je, kao i svaki pomorac, onaj kojeg istovremeno ima i nema, među nama je ali je od nas udaljen, vidimo ga i ne vidimo, a jednako tako, selektivno i na refule, o njemu govorimo. Njegovih hridi i grebena - nikada, na sreću, brodoloma - bilo je više, bili su različito opasni, a proizlazili su kako iz izvanjskih, tako i iz specifičnih, unutarnjih okolnosti." (Marko Pogačar)


Tomaž Šalamun (Zagreb, 4. srpnja 1941.  - Ljubljana, 27. prosinca 2014.) slovenski pjesnik i prevodtelj. Studirao povijest umjetnosti u Ljubljani. Radio kao profesor na ljubljanskoj Akademiji likovnih umjetnosti i kustos u Modernoj galeriji. Živi u Ljubljani, ali i u različitim gradovima Europe, SAD-a i Meksika. Prevodio s engleskog, francuskog i španjolskog jezika. Najprevođeniji je slovenski pisac, preveden je na većinu europskih jezika, a na engleskom mu je objavljeno desetak knjiga, i vjerojatno je i najprevođeniji pjesnik iz jugoistočne Europe.


Počivali u miru!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –