Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 07.10.2021.

U Osijeku se održava PUnKt - Intermedijalni festival književnosti
Održava se
07.-14.10.2021.

PUnKT - intermedijalni festival književnosti

Od 7. do 14. listopada 2021. godine na više poznatih osječkih lokacija održat će se PUnKt - Intermedijalni festival književnosti, koji je koncepcijski i organizacijski zamišljen kao sasvim nova pojava na kulturnoj mapi Hrvatske i šire.

Glavna je ideja Festivala interpretacija književnih djela iz perspektiva studenata i mentora te da se autori tih djela, koji dolaze iz četiriju država uz Hrvatsku, predstave i protumače svoje tekstove. Cilj je PUnKt-a sintetizirati različite oblike umjetnosti te njegovati otvorenost prema novim umjetničkim izričajima. Ovakvim značajnim kulturnim događanjima oplemenit će se osječka kulturna scena te cijeloj Hrvatskoj ponuditi novi koncept umjetničke prezentacije koja će pak poslužiti kao mjesto međusobne suradnje i kulturne komunikacije.

Bogat program prvoga izdanja PUnKt-a, čiji naziv ustvari predstavlja skraćenicu obuhvaćenih pojmova (P – Panonija, U – Umjetnost, n – novi mediji, K – Književnost, t – teorija), koncepcijski je podijeljen u četiri cjeline. To su:

Više od 30 raznolikih događanja u osam dana Festivala održat će se na šest lokacija – na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, u Kulturnom centru Osijek, Galeriji Knifer, Atelier baru, Muzeju likovnih umjetnosti i Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek.

VAŽNO: ovdje možete preuzeti PUnKT-ov programski plakat i programski letak.

PUnKT - intermedijalni festival književnosti

​Organizacijski, Festival su, pod vodstvom mentora/profesora, u cijelosti kreirali kreativni odabrani studenti koji su književne predloške i autore obrađivali u okviru studijskoga usavršavanja. Isto tako, i sam projektni dio festivala (organizacija i logistika) realiziran je uz znatno sudjelovanje studenata pa je njihova uloga u ovom projektu od iznimne važnosti.

Koncepcijski, PUnKt objedinjuje nekoliko vrsta umjetnosti koje u svojim obradama i interpretacijama polaze od zajedničke točke – književnosti. Program Festivala uključuje raznovrsna događanja čiji je sadržaj definiran prema poznatim književnim uspješnicama. Stoga će posjetitelji, primjerice, moći uživati u likovnoj izložbi naslovnica, dramskim izvedbama, ilustracijama i zvukovnim eksperimentima te kreativnim videoradovima nastalima prema odabranim književnim prizorima. Program obuhvaća i umjetničke razgovore, tribine, okrugle stolove s teoretičarima i slično. Festival je upotpunjen sajamskim dijelom koji će za vrijeme programa predstaviti i ponuditi široku paletu knjiga suvremene književnosti i publicistike po pristupačnim cijenama.

Novi Festival organiziraju Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku i Filozofski fakultet Osijek pod pokroviteljstvom Grada Osijeka. Suorganizator je Kulturni centar Osijek, partneri su nakladničke kuće V.B.Z. i Ljevak te Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, a.

Festival se organizira uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Studentskoga centra u Osijeku, Studentskoga zbora Sveučilišta u Osijeku te Fonda za kulturu. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –