Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.02.2018.

Večer srednjovjekovne književnosti povodom Svjetskog dana čitanja naglas
Održava se
16.02.2018. u 18h

U zagrebačkoj Knjižnici Marije Jurić Zagorke, u petak 16. veljače s početkom u 18 sati, održat će se Večer srednjovjekovne književnosti, povodom Svjetskog dana čitanja naglas.

Uvodno predavanje održat će akademik Josip Bratulić, a nakon kratakog uvoda profesorice Jadranke Jurić učenici Gimnazije Tituša Brezovačkog kazivat će i pjevati izabrane tekstove hrvatske srednjovjekovne književnosti.


Tekstovi su preuzeti iz knjige „Hrvatsko srednjovjekovno pjesništvo: pjesme, plačevi i prikazanja na starohrvatskom jeziku“ Amira Kapetanovića, Dragice Malić i Kristine Štrkalj Despot: „Šibenska molitva, Pisan svetogo Jurja, Muka svete Margarite„ (ulomci), „Svit se konča i Cantilena pro sabatho“. Sjećanje na srednjovjekovnu kulturnu baštinu prizvat će stihovi Jakše Fiamenga „Aleja glagoljaša“ te „Slovim i glagoljam“.

U programu sudjeluju učenici od 1. do 4. razreda: Bela Grah, Jana Špiranec, Tihana Doko, Mihaela Kristina Blaznik, Andrija Žunac, Petar Jurkić, Nika Benjak, Lovro Rimac, Astrid Jakšić, Franko Lončar, Lucija Cvek, Ida Jadro, Matija Margetić te Ivan Val Klašterka (glazbena pratnja).


Program se odvija u skopu "Branimirove godine - 2018" (Hrvatska u vrijeme kneza Branimira), odnosno povodom 1130 godina od godine 888. koja je uklesana uz ime kneza Branimira na ulomku oltarne pregrade pronađene u Gornjem Muću kraj Splita, a koja se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Program obilježavanja se održava u organizaciji Muzeja, od 13. siječnja do 30. prosinca 2018. godine.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –