Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 13.08.2012.

Zagrebačka naklada objavila 'Čaroliju boja' Hermanna Hessea

Zagrebačka naklada upravo je objavila manje poznato djelo Hermana Hessea "Čarolija boja", knjigu koju je sastavio i pogovorom popratio Volker Michels, a koja sadrži Hesseove akvarele, pjesme i razmišljanja nastala u švicarskome Ticinu, njegovoj odabranoj domovini.

U dobi od četrdeset godina, usred Prvoga svjetskog rata Hermann Hesse počeo se baviti slikarstvom. Za njega je to bio "izlaz da bi i u najtežim vremenima mogao podnijeti život" i da bi se distancirao od književnosti. "U ruci držim ovaj slikarski tronožac", napisao je 1920. godine, "to je moj čarobni uređaj i moj faustovski ogrtač uz čiju sam se pomoć već tisuću puta bavio čarobnjaštvom i pobijedio u borbi s glupom stvarnošću."

Hesse je uvijek naglašavao koliko su za nj slikarstvo i pjesništvo usko i nužno povezani. Ono samostalno i očito u njegovu slikarstvu jest tijesno uzajamno djelovanje apstrakcije, šarolikosti i muzikalnosti njegovih slika s tim istim sastavnicama u lirici i prozi.

"Vidjet ćete", piše Hesse u siječnju 1920. godine u povodu prve javne izložbe svojih akvarela u umjetničkome paviljonu u Baselu, "da između moga slikarstva i pjesništva nema diskrepancije, da ja i ovdje ne slijedim naturalističku nego poetsku istinu."


Hesseove tekstove i Pogovor Volkera Michelsa preveo je Dalibor Joler, a prijevod pjesama potpisuje Truda Stamać.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –