Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 24.05.2024.

Zoran Pongrašić dobitnik književne nagrade 'Anto Gardaš' za roman 'Kuja za vješanje'

Zoran Pongrašić, foto: Televizija Slavonije i Baranje

Kuja za vješanje Pongrašić Zoran

Pisac Zoran Pongrašić, autor desetak romana za odrasle i sedam romana za djecu i mlade, ovogodišnji je dobitnik književne nagrade "Anto Gardaš" za knjigu "Kuja za vješanje". Nagrada se dodjeljuje za najbolji roman ili knjigu pripovjedaka za djecu i mladež objavljenu u 2023. godini.

Anto Gardaš, uz Jagodu Truhelku i Stjepana Tomaša, najznačajniji je osječki pisac za djecu i jedan od najčitanijih suvremenih pisaca u Hrvatskoj. Pisao je romane, bajke, priče, pjesme pa čak i igrokaze, no najveći dojam među domaćom publikom ostavio je njegov kultni roman “Duh u močvari”.


Članovi prosudbenog povjerenstva bili su književnici Branka Primorac i Stjepan Tomaš te izdavač i književnik, Tomislav Zagoda. Prvo su u uži izbor ušla djela sljedećih autora/ica: Zoran Pongrašić “Kuja za vješanje”, Ozana Ramljak “Kako je Bluno tražio ljubav”, Ivana Šojat “Po zidovima crtam drveće” i Jasminka Tihi-Stepanić “Dan kada sam ubrala cvijet”. Na kraju je Pongrašićev roman "Kuja za vješanje" prosudbeno povjerenstvo proglasilo najboljim među sveukupno 34 naslova u konkurenciji.

Tema romana, snažnog metaforičnog naslova, suvremena je - vršnjačko nasilje kojeg je danas podosta. Priča je to o predrasudama, krivim zaključcima, neuzvraćenoj ljubavi, pogrešnim osjećajima, o nasilju među tinejdžericama, preispitivanju, o psima, hrčcima, golubovima i vranama.

U središtu pozornosti je mlada pankerica koja se neočekivano nađe u nerješivoj životnoj situaciji koja kulminira borbom za goli život.

Usudio bih se reći da je ovo najhrabrije djelo napisano u hrvatskoj književnosti, no nagrade ne bi bilo da nije hrabrog žirija koji mu je dao neizmjernu podršku, veoma sam zahvalan (Zoran Pongrašić)

- Bilo je vrlo dobrih knjiga, naravno, razlikuju se u širokom dijapazonu od povijesnih i znanstvenofantastičnih pa sve do ljubavnih. Mnogo je i suvremenih, jako zanimljivih tema poput distopijske budućnosti, no u romanu “Kuja za vješanje” koji smo nagradili radi se o vršnjačkom nasilju, ne u školi, već na ulici. Dvije sestre ostaju nekoliko dana same u stanu i maltretiraju ih dvije djevojke, klošarke koje samo piju pivo i klatare se po ulici. To djelo povuklo nas je zbog aktualne teme i salingerskog pripovijedanja, humora i ironije, svih 270 stranica knjige pročitali smo u dahu - rekao je Stjepan Tomaš.

- Svaka nagrada koju dobije moj roman puno mi znači, osjećam se kao da je upravo ta djevojka dobila nagradu, 15-godišnjakinja koja nam je ispričala cijelu priču romana. Ja sam samo stvorio njezin lik i pustio je, ona je sve rekla. “Kuja za vješanje” (pročitajte ulomak, op.ur.) namijenjena je mladima, priča je to o predrasudama, neuzvraćenoj ljubavi, pogrešnim osjećajima, nasilju među tinejdžerima i seksualnom preispitivanju. U središtu romana je mlada punkerica u nerješivoj životnoj situaciji koja kulminira borbom za goli život. Knjiga dolazi s upozorenjem, jednom trećinom je humoristična, a dvije trećine je poprilično oštra i gadna. Inspiraciju sam pronašao, nažalost, u svakodnevnom životu. Do trenutka pisanja romana vjerovao sam da je mladenačko nasilje samo među dečkima, no istražujući medije, nisam mogao vjerovati za što su sve sposobne djevojke. Usudio bih se reći da je ovo najhrabrije djelo napisano u hrvatskoj književnosti, no nagrade ne bi bilo da nije hrabrog žirija koji mu je dao neizmjernu podršku, veoma sam zahvalan - istaknuo je pobjednik Zoran Pongrašić.

Izvor: Magazin Hrt.hr i Glas Slavonije.

– Zoran Pongrašić - Književna nagrada Anto Gardaš –

Zoran Pongrašić

Kuja za vješanje

  • Knjiga u centru 10/2023.
  • 281 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538222603

Najnoviji roman Zorana Pongrašića 'Kuja za vješanje' govori o predrasudama, neuzvraćenoj ljubavi, pogrešnim osjećajima, nasilju među tinejdžericama, seksualnom preispitivanju i životinjama. Glavna junakinja je mlada pankerica, koja se nalazi u nerješivoj životnoj situaciji, a sve kulminira borbom za goli život.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –