Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Đorđe Matić

Tajni život pjesama : Hrvatska popularna muzika devedesetih

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 11/2014.
  • 208 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532491364
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

 

Knjiga eseja Đorđa Matica o hrvatskoj popularnoj muzici 1990-ih. Kroz izabrane pjesme naših autora, ispričana je skrivena povijest ideja, osjećaja, motiva, a preko njih i cijele kulture u kompliciranom i mučnom vremenu.

Ova knjiga-mozaik istovremeno omogućuje i dubinsko čitanje pjesama, stihova, ali i glazbe, povijesti, ideja, ideologije, bez uobičajene i suhe terminologije novinskog i (kvazi) teorijskog tipa koja je preplavila čitatelje i javni prostor. Težište je zato na pripovijedanju, a ne na teoriji; osjećanju a ne kliničkoj analizi; toplini umjesto uobičajene (i neemotivne) distance; na novom vrednovanju umjesto općih mjesta - konačno: na ljubavi umjesto cinizma.

 

***

Đorđe Matić (Zagreb, 1970), pjesnik i esejist. Studij engleske i talijanske književnosti na sveučilištu u Amsterdamu. Urednik i koautor "Leksikona yu mitologije". S Merimom Ključo priredio knjigu "Eastern European Tunesfor Accordion". Surađuje s muzičkim producentom Dragim Šestičem. Živi u Hillegomu, Nizozemska.

 

Đorđe Matić, pjesnik i esejist, rođen je 1970. u Zagrebu, gdje je i odrastao. Od 1991. živio je najprije u Italiji, a zatim u Nizozemskoj, gdje je u Amsterdamu studirao englesku i talijansku književnost. Objavio je pjesničke zbirke "Lingua franca" (Prosvjeta, Zagreb, 2013) i "Haarlem Nocturne" (Uitgeverij In de Knipscheer, 2016, na nizozemskom jeziku), zatim knjige eseja o glazbi "Tajni život pjesama – hrvatska popularna muzika devedesetih" (Antibarbarus, Zagreb, 2014) i "Tajne veze" (hrvatsko izdanje: Sandorf, Zagreb; srpsko izdanje: Heliks, Smederevo, 2017), te zbirku ogleda o srpskoj kulturi "Historija i savremenici" (Prosvjeta, Zagreb, 2018). Godine 2020. objavljene su mu dvije esejističke knjige: na francuskom "Visages du silence – Lica tišine" (Theatroom, Pariz), i na srpskom knjiga "Senke naših predaka: Otrgnuto od zaborava" (Portalibris, Beograd). U veljači 2021. izašla mu je nova zbirka poezije naslovljena "Drugi zvuk" (Presing, Mladenovac, 2021).

Urednik je i koautor "Leksikona YU mitologije" (Rende, Beograd, 2004), i koautor (s Merimom Ključo) trojezičnog muzičkog priručnika "Eastern European Folk Tunes" (Schott World Music, 2009). Uredio je više publicističkih, kao i nekoliko knjiga iz polja povijesnih znanosti. Stalni je suradnik zagrebačkog časopisa Prosvjeta i portala Oko Radio-televizije Srbije. Član je Hrvatskog društva pisaca i SKD Prosvjeta. Živi u Poreču.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –