Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Daniel Premerl

Bolonjske slike hrvatske povijesti : Politička ikonografija zidnih slika u Ilirsko-ugarskom kolegiju u Bolonji

  • Nakladnik: Leykam international
  • 12/2014.
  • 148 str., meki uvez
  • ISBN 9789533400198
  • Cijena: 33.18 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Namjera je ove monografije predstaviti hrvatskoj i inozemnoj javnosti ciklus baroknih fresaka iz refektorija Ilirsko-ugarskog kolegija u Bolonji (danas Collegio Venturoli). Kolegij je od 1553. do 1781. godine bio u vlasništvu Stolnog kaptola zagrebačkog, i njegova namjena je bila pružiti doktorski studij pitomcima s teritorija Zagrebačke biskupije i Slavonije na najstarijem europskom sveučilištu. Većina kontinentalne hrvatske elite ranog novog vijeka – biskupi, banovi, kanonici, pravnici, časnici, diplomati, liječnici, ljudi od pera – bili su pitomci Ilirsko-ugarskog kolegija, tj. doktorandi bolonjskog Sveučilišta.

U refektoriju kolegija sačuvan je jedinstveni ciklus fresaka koji prikazuje prizore i osobe iz hrvatske povijesti. Naslikao ga je 1700. godine bolonjski slikar Gioacchino Pizzoli na narudžbu i, kako ću predložiti, prema ikonografskom programu rektora Kolegija i zagrebačkog kanonika Petra Črnkovića, a zahvaljujući donaciji zagrebačkog biskupa Stjepana Seliščevića.

Oslik bolonjskog refektorija prva je i zapravo jedina hrvatska ranonovovjekovna narudžba historijskog zidnog slikarstva velikog formata, tog prestižnog slikarskog žanra, snažnog reprezentacijskog političkog naboja, koji je obilježio enterijere europskih dvorova i palača. Štoviše, bolonjske freske imaju jedinstven i složen povijesno-politički ikonografski program koji nam pruža dragocjeni uvid u jedan pokušaj konstrukcije državno-pravnog i nacionalnog identiteta koji se formirao među elitom zagrebačkog Stolnog kaptola tijekom 17. stoljeća.

"Bolonjske slike hrvatske povijestije" je ikonografska studija petnaest zidnih slika – u njoj se analiziraju izvori tog ikonografskog programa, te motivi hrvatskog naručitelja i donatora. Drugim riječima, otvaraju se pitanja o percepciji i konstrukciji prošlosti i nacionalnog identiteta, te njihova suodnosa s politikom.

Freske iz bolonjskog kolegija nisu nikada u cijelosti objavljene, niti su stručnije analizirane.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –