Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Igor Čumandra

Live at Madison Square Garden

  • Nakladnik: Naklada Euritmika
  • 07/2015.
  • 56 str., meki uvez
  • ISBN 9789535857204
  • Cijena: 13.94 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Live at Madison Square Garden" treća je Čumandrina knjiga iz trilogije o boli, tjeskobi i samoći koje u konačnici postaju i sama infrastruktura autorove egzistencije. Dok u prvoj knjizi trilogije "Letač koji je svoje nebo smotao kao čarobni ćilim" autor nagovještava navalu boli i stanja koja će ona donijeti, u drugoj knjizi "Ambulanta za bol" autor ta stanja dijagnosticira, ne tražeći pri tome prostor za bijeg, već pokušava izgraditi bilo kakve obrambene mehanizme u čemu uglavnom ne uspijeva, pa kao mogućnost samozaštite ulazi u neki poluprostor polubijega i poluostanka.

U zbirci "Live at Madison Square Garden" autor se konačno, licem u lice, suočava s boli i samoćom, te tjeskobom kao budućim trajnim stanjem i definicijom emotivne egzistencije, no ne zatvara se u svoju intimu, već širi platformu tuge i na okolinu u kojoj ju pokušava razvodniti često sarkazmom i na vlastiti račun, često kroz lirske, ponekad ljubavne pasaže, komunicirajući cijelo vrijeme na nježno-tužan način sa likovima iz te stvarnosti.

I u svojoj najnovijoj zbirci Igor Čumandra drži se forme slobodnog stiha, vješto se poigravajući riječima koje nježno i pažljivo pretvara u slike ili kreirajući intimne situacije spretno koristeći arhetipove i opća, ali i skrivena mjesta pop-kulture.

"Live at Madison Square Garden" donosi osvježenje na poetskoj sceni koje je svakako vrijedno čitanja, bilo kao dio trilogije, bilo kao posebna knjiga.

 

**

Posljednja kino stolica, prvi put u liftu sa P.S. (izgubljen je onaj dan),

papci su plesali bosi, pijesak u vratu, posljednja papirnata maramica,

puno izgaženih puževa. Namigivanjem je valjda…

Posljednji ples, jutro za ostati.


Kad oblaci iscure, ja sam torpedirani pilot. Kao da se prašina pomaknula sama, grijao sam sunce dlanovima. Naš je Titanic neočekivanim spokojem začuđen. Nemoćan si, mrak je samo maskiranje hematoma.


Sjedili smo na mravinjaku, ukrao sam crtu, silovali su nas, jučer. Stavili smo ruke na uši.


Ovo je regrutni centar, vani smrdi kao da se netko ∑ kurve i patuljci, djevojčica s vrha stepenica, žena nesrazmjerno velikog dupeta… Pustio sam vjeru. Ovdje prozori više ne trebaju, inje se spojilo do kraja.


Bušio sam prazninu. Stavljao sam parkete u Novom Sadu,
iza hot-doga, netko sada negdje plače…
Ostale su samo klizaljke broj 36.


Ovo je memla za nas, imamo zajednički vrt.


Raj je u nama. Zvijezde su izašle u noći, krmelji i prvi zvuk, kapci glatkiji.


Male želje: imat ću jednom sat.


Čuvam Hrvatsku 



***

Igor Čumandra rođen je u Zagrebu 15. ožujka 1968. godine. Objavljivao je u književnim časopisima, a uz pisanje povremeno se bavi i crtanjem i ilustriranjem. Piše za odrasle i djecu.

Bibliografija:

- "Trbuh crnog bombardera", poezija, Naklada MD, Zagreb 2004.
- "Sretni ljudi svi", proza, Meandar, Zagreb, 2004.
- "Sunčana strana radijatora", proza, SysPrint, Zagreb, 2004.
- "Posljednji čovjek koji je umro prije rata", roman, Synopsis, Zagreb – Sarajevo, 2008.
- "Letač koji je svoje nebo smotao kao čarobni ćilim", Synopsis, Zagreb – Sarajevo, 2012.
- "Vjetar nema tenisice", Knjiga u centru, Zagreb, 2013.
- "Ambulanta za bol", Naklada Semafora, Zagreb, 2014.
- "Žemlja je okrugla", HDKzDiM, 2014.

Č. (37) rođen je u slikovitom prisavskom naselju Zapruđu, u blizini toplane i baraka s bauštelcima iz Bosne, gdje su nakon što je gospon Holjevac prešao Savu naseljavani ugledni Zagrepčani, te pregaoci iz «Chromosa» i «Pobjede», te poneki individualac iz «Okija».

Imao sam lijepo djetinjstvo, završio vrlo kvalitetnu školu «Karl Marx», a potom i Obrazovni centar za jezike. Studij sociologije upisao sam zbog roditelja i trebalo mi je nekoliko godina da ih obavijestim da odustajem od istoga. Krajem osamadesetih upoznao sam drage ljude iz Quoruma i ostalo je legenda. Mogu se pohvaliti da sam valjda jedini autor kojem je Branko Čegec u tom formatu objavio nekoliko stripova.

Ostale aktivnosti kojima sam se bavio u životu danas smatram nebitnim, jer niti iz jedne nisam izvukao pozitivno iskustvo. U vrijeme velikih povijesnih zbivanja mene ionako nitko ništa nije pitao.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –