Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andrej Nikolaidis

Smjena straže

  • Nakladnik: Algoritam
  • 08/2015.
  • 224 str., meki uvez
  • ISBN 9789533168678
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Smjena straže" je izbor iz kolumni pisca i esejiste Andreja Nikolaidisa objavljivanih na stranicama zurnal.ba. Kolumne uglavnom nisu materijal koji se ukoričuje, osim kada se radi o iznimnim autorima. A Andrej Nikolaidis to provjereno jest, i kao međunarodno akceptiran pisac i kao kolumnist koji je znao čak izazvati i diplomatske napetosti.

Njegove kolumne uglavnom nastaju s aktualnim povodom, a iz njegove tipkovnice izlaze napisane kao razorno uvjerljivi prilozi vječitim pitanjima.

Nikolaidis je znatiželjan čovjek, zanima ga svašta: politika, antropologija, film, književnost, teologija, granice čovjeka i ideja… Pri tome ne pretendira da od svojih promišljanja izgradi jedinstven sustav ili narativ. On samo piše, hrabro, neugodno koliko to samo istina može biti, kao da tim izlaganjem i mukom otkupljuje svoju dušu. I piše vješto, umjetnički transponira tako da vas se sve ove kolumnu izravno tiču, piše tako da sigurno nećete ostati ravnodušni.

Svijet ovih kolumni je životan, bolan, ali kada ih Nikolaidis postavi u dijakroniju pruža stanovitu sjenu i smirenost, olakšanje koje razum i civilizacija, prosvjetiteljstvo, kolikogod nisu trenutno na cijeni, nude. I svijet rastrgan između utopija i realiteta, ljudske prirode i nasušnog terora civilizacije.

***

Andrej Nikolaidis rođen je 1974. u Sarajevu. Objavio je knjige "Ogledi o ravnodušnosti" (1995), "Zašto Mira Furlan" (1997), "Katedrala u Sijetlu" (1999), "Oni!" (2001) i "Mimesis" (Durieux, OKF, 2003). Kolumnist je dnevnika Vijesti i tjednika Monitor. Živi u Ulcinju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –