Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Bruno Schulz

Republika mašte

  • Nakladnik: Litteris
  • Prijevod: Dalibor Blažina
  • 10/2015.
  • 227 str., meki uvez
  • ISBN 9789537250782
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nakon "Dućana cimetne boje" (2005) i "Sanatorija pod klepsidrom" (2007), "Republika mašte" treća je i posljednja knjiga kojom nakladnik Litteris predstavlja hrvatske prijevode književnog djela znamenitog poljsko-židovskog pripovjedača Brune Schulza (1892. - 1942.), jednog od najvećih europskih pisaca 20. stoljeća.

No, za razliku od prethodnih, manje ili više cjelovitih zbirki pripovijedaka, objavljenih prvi put u knjižnim izdanjima za autorova života, ova je knjiga sačinjena od pojedinačnih tekstova objavljenih samo u časopisima te od tekstova s margine Schulzove privatne ostavštine - njegovih pisama. Provodni motiv ove knjige ostaje Književnost u različitim dimenzijama njezine datosti - bilo da je riječ o Schulzovu vlastitom stvaralaštvu (riječ je o prijevodima četiriju Schulzovih pripovijedaka objavljenih 1936. i 1938. godine: Jesen, Republika mašte, Kometa i Domovina - iako nisu sastavni dio njegovih dviju zbirki - i tematski i stilistički pripadaju diskursu začetom Dućanima cimetne boje), o stvaralaštvu drugih u kojemu se i sam ogleda, ili o književnosti koja je integrirana u medij najbližeg susreta s drugim - u pismima.

Dalibor Blažina, iz predgovora

Bruno Schulz (1892-1942) poljski pisac židovskog podrijetla i profesor crtanja, sin skromnih trgovaca, skončao je svoje dane tako što ga je jedan nacist ustrijelio na ulici. Uspjeh “Dućana cimetne boje”, potvrdila je i druga Schulzova zbirka pripovijedaka, “Sanatorij pod klepsidrom” (Sanatorium pod klepsydr, 1937), s kojima je znatno utjecao na mnogobrojne svjetske pisce (spomenimo samo Danila Kiša), kao i na generaciju hrvatskih "borhesovaca".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –