Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ana Bučević

Safari duha : Knjiga o mudrosti odgoja : 4. izmijenjeno i dopunjeno izdanje

  • Nakladnik: Harfa
  • 04/2015.
  • 240 str., meki uvez
  • ISBN 9789537351267
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Buđenje svijesti je najbolji pokretač promjena, ono podiže našu svijest na razinu s koje nema povratka u neznanje. "Safari duha" upravo je takva knjiga – zamišljena da, nakon što je pročitate, više ništa ne bude isto.

Ova knjiga govori o mudrosti odgoja na sasvim drugačiji način. Pogreške u odgoju djeteta uzrokovane neznanjem postat će prošlost. Odnos vas i vašeg djeteta doista će procvjetati. Možda ćete svoje dijete po prvi put vidjeti onakvo kakvo ono uistinu jest.

**

Kod ove je knjige neobično važno i to što je uspjela premostiti suhoparnost, uvijek istu pogubnu zamku u koju upadaju knjige ovakve vrste. U većini slučajeva knjige o odgoju uglavnom su suhoparne i dosadne, pa se svakom roditelju digne kosa na glavi od čitanja takva štiva. Suhoparnost ne pomaže, što bi takve knjige zapravo trebale činiti; suhoparnost odbija. Spisateljica ove knjige tu je suhoparnost izbjegla ubacivanjem mudrih i zanimljivih priča, koje na slikovit način prate njezina razmišljanja. Ta činjenica jasno kazuje da to nije samo knjiga o mudrosti, nego da ju je napisala i mudra spisateljica.

A bi li i moglo biti drugačije?!. Neke su knjige naprosto pogođene baš onako kako bi trebale biti. Ova knjiga to svakako i jest. Kada je pričama sadržanim u njoj, uz razmišljanje o odgoju, dodano niz primjera iz svakodnevnoga odgojnog iskustva, onda se može reći da sve to tako i treba biti.

Podnaslov knjige jasno nam pokazuje zašto je tomu tako - knjiga o mudrosti odgoja. U tome je već naznačeno čime se knjiga bavi - njezinu spisateljicu ne zanima odgoj po definiciji i u teoriji - nasreću, jer nitko takvu knjigu ne bi rado čitao. Spisateljicu zanima mudrost pri odgajanju. A mudrost proizlazi iz iskustva. Sve ono što je izvan života, a tiče se odgoja, potpuno je promašeno i beskorisno.

Za razliku od toga, ova je knjiga pravi pogodak zato što je mudra jer govori o mudrosti odgoja, zato što je životna jer donosi spoznaje iz životnih problema, zato što je zanimljiva jer su na njezinim stranicama ispisane zanimljive priče; naprosto je jako dobra zato što je jako dobra.

Spisateljica već na početku knjige govori da je to tip knjige koji mijenja život i spoznaje o životu, spoznaje o odgoju i u tome je u pravu. Ova knjiga svojim pričama o odgoju ne mijenja ljudske svjetonazore o odgoju, nego svjetonazor o mudrosti odgoja. U tome je naznačen sasvim jasan cilj knjige. Mijenjati ljude u odgajanju, mijenjati njihov pogled na način odgajanja, ne govoriti kako odgajati sebe i djecu, nego kako biti mudar na tom putu i onda će iz te mudrosti proizići sve što treba i što je na dobrobit roditelja i djece.

Spisateljica je sebi postavila visoke kriterije u odabiru tipa knjige i cilja koji knjiga treba doseći, što je u svakom slučaju veliki plus za knjigu. Ako postavljamo sebi niske i sitne kriterije, i sami postajemo, ili već jesmo, sitni i niski u duhovnom smislu.

I što je posebno važno za odnos roditelja i djece, ova je knjiga prepuna smijeha, radosti, optimizma i dobrote. A sva mudrost ovog svijeta proizlazi iz radosti i smijeha, pa tako i mudrost ove knjige.

Boris Škifić

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –