Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nenad Polimac

Leksikon YU filma

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 05/2016.
  • 360 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533038810
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U zanimljivom i intrigantnom Leksikonu YU filma poznati filmski kritičar Jutarnjega lista Nenad Polimac sažima četrdesetak godina jugoslavenske filmske industrije. Leksikon predstavlja kritičarski pregled kultnih filmskih ostvarenja, ključnih osoba i fenomena koji su obilježili jugoslavensku kinematografiju: od svjetski značajnih filmova kao što su Skupljači perja, Bitka na Neretvi, Valter brani Sarajevo, Ko to tamo peva i Otac na službenome putu, preko prikaza filmskih legendi (Bulajić, Dvornik, Pavlović, Šerbedžija, Živojinović itd.) i gostiju iz svijeta (Y. Brynner, J. Chan, O. Welles, M. Streep) do pripadnika „praške škole“ (Grlić, Kusturica, Paskaljević, Zafranović…), uspona i pada YU tržišta i alternativnih filmova.

Riječ je o neizostavnom djelu za ljubitelje 7. umjetnosti, koje kroz deset cjelina propituje kakav je bio domet vrhunskih ostvarenja hrvatskih filmova kao što su Rondo, Breza, Lisice ili Tko pjeva zlo ne misli u odnosu na srpske, bosanske i slovenske u okvirima tadašnje kinematografije, koja su najkreativnija razdoblja tih filmskih sredina, kako su se nosile s političkim pritiscima i tko su bili vodeći autori.

"Leksikon YU filma" – bogat fotografijama i brojnim manje poznatim činjenicama – nudi odgovore na sva postavljena pitanja.

Nenad Polimac (Zagreb, 1949.) piše o filmu od početka 1970-ih: pripada generaciji koja je smatrala da radikalno treba revalorizirati povijest hrvatskog i jugoslavenskog filma i s kolegama osniva kratkotrajni, ali vrlo utjecajni časopis „Film“, kojem je odgovorni urednik i u kojem se objavljuju napisi i eseji s tom strategijom. Uređuje, između ostalih, knjige „Živojin Pavlović: Dva razgovora“ i „Branko Bauer“, a vrlo je aktivan i u izradi „Filmske enciklopedije“ dr. Ante Peterlića u izdanju Leksikografskog zavoda. Osamdesetih godina prošloga stoljeća djeluje kao savjetnik za repertoar u zagrebačkim Kinematografima, a iskustva iz rada u filmskoj industriji kasnije inkorporira u svoje zapise o filmu. Među osnivačima je tjednika „Globus“, „Nacional“ i poduzeća Europa Press Holding, a s Vladimirom Tomićem autor je nekoć popularnih televizijskih emisija o filmu „Moderna vremena“ i „Vrtoglavica“. Dobitnik je godišnje nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara „Vladimir Vuković“.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –