Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Montague Rhodes James

Priče o drevnim duhovima

  • Nakladnik: Zagrebačka naklada
  • Prijevod: Vida Lapaine
  • 11/2016.
  • 272 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532521917
  • Cijena: 21.90 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Iako se na prvi mah čini da se radi o tipičnim viktorijanskim pričama o duhovima pisanima, kao što nalaže i tradicija, da bi se na Badnju večer čitale na glas jezivim glasom u obiteljskom krugu. James je u svojem pisanju otišao korak naprijed napuštajući dotadašnje formalne gotičke klišeje svojih prethodnika i pri tome srž radnje stavio u realistično suvremenije društvo redefinirajući tako žanr za novo stoljeće.

U "Pričama" raspoloženje i atmosfera su na prvom mjestu pa će mnogi njegovi suvremenici o ovoj Jamesovoj ponajboljoj zbirci kratkih priča pisati kao o suzdržanoj engleskoj verziji Edgara Allana Poea. Sve je prigušeno, užas je rijetko eksplicitan, strava leži u moći sugestije i slutnje. Situacije su uglavnom vrlo obične, radnja teče sporo, a autor gradi napestost korak po korak.

Protagonist priča je većinom neki znanstvenik, a radnja smještena u ruralne predjele, pljesnjive stare knjižnice ili crkve. To uljuljkuje čitatelja u lažni osjećaj sigurnosti, pa je samim time još više naglašen užas nadnaravnih sila koje su neizbježno obilježje Jamesovih priča. Zanimljiv je način na koji nam pisac baca novo svjetlo na svijet duhova i oslobađa užase svijeta neživih potpuno izbjegavajući Lovecraftovski pristup istoj temi, te ga ponekad čineći i smiješnim.

Montague Rhodes James rođen je 1. kolovoza 1862. u župi Goodnestone, blizu Dovera u Kentu u Engleskoj. Bio je engleski akademik i pisac, stručnjak na području srednjovjekovne povijesti i ravnatelj Kraljevskog koledža, na Cambridgeu, a kasnije i koledža Eton. Iako je bio cijenjen kao znanstvenik, ostao je više zapamćen po svojim pričama o duhovima koje se smatraju najboljima u tome žanru.

James će redefinirati tu vrstu proze za novo stoljeće napuštajući mnoge formalne gotičke klišeje svojih prethodnika i pri tome srž radnje stavljati u realistično suvremenije društvo. Jamesovi protagonisti i zapleti ipak prvenstveno odražavaju njegov osobni interes za starine i srednji vijek. U skladu s tim, poznat je kao začetnik takozvanih "priča o drevnim duhovima". 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –