Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sanja Vučković

Crveno laž, crno istina

  • Nakladnik: Centar za kreativno pisanje
  • 03/2017.
  • 94 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789538019081
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Rekla je: – Glava mi se vrti na masnom tanjuru i bojim se da ću reći ono što ne smijem.
– Igrajmo se, mama, s tvojom glavom! Crveno laž, crno istina. – predložila sam.

Okrenula se, a ja sam vrhovima prstiju obuhvatila njenu glavu. Vrtjela se polako, nesigurno, činilo se da će se već nakon prvog kruga zaustaviti. Treći je trajao najduže.
Crno je istina. Igraš, mama!

Plod utrobe moje podmetnut je i nije moj. Izašao je iz mene prekasno. Okrenula sam se prema zidu i čekala da te odnesu. Doktor je rekao: – Djevojčica. – a meni je bilo svejedno. Donijeli su te opet, stavili mi na grudi. Nisam te pogledala ni dodirnula.

**

Što se događa kada majčinsku bezuvjetnu ljubav zamijeni nepatvorena mržnja? Kroz niz duboko uznemirujućih i zastrašujućih slika i scena, Sanja Vučković plete sagu o patološkom odnosu između sadističke majke i njezine bespomoćne kćeri, čineći to bez opravdanja, bez objašnjenja i bez utjehe. Vještim, snažnim i napetim stilom, a istovremeno gotovo poetičnim, dirljivim opisima, hrabro se suočava s temom zlostavljanja, ostavljajući čitatelja na suptilnoj granici između tuge, začudnosti, straha i divljenja.

Proza Sanje Vučković ulazi u ljudsku psihu na nemilosrdan i strastven način, s lakoćom zaobilazeći sve postojeće klišeje i pravila. Lakoća ostaje i u čitanju, pa se tako ova teška i bolna tema čita u dahu, a njezini odjeci, kao i obezglavljene lutke glavne junakinje, ostaju s nama još dugo.

Jelena Zlatar

Sanja Vučković, rođena je u Zagrebu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, studirala i komparativnu književnost i filozofiju. Radi u Udruzi za zaštitu prava nakladnika, kao predsjednica udruge, a od 2007. kao umjetnička direktorica Centra za kreativno pisanje organizira različite radionice pisanja i književne programe. Izvršna je urednica jedanaest knjiga objavljenih u okviru izdavačke djelatnosti Centra.

Piše kratke priče i dramske tekstove. Priče su joj objavljene u zajedničkoj zbirci kratkih priča "Krom i pakao" (CeKaPe, 2010 i uvrštene u zbirku nagrađenih priča "Urbani vračevi". Na književnom natječaju Kratka priča je ženskog roda, 2010. priča "Tišina" ušla je u uži izbor, a na književnom natječaju Gradske knjižnice Samobor 2013. priča "Vidio sam Boga" također ulazi u uži izbor. Na istom natječaju 2014. osvaja prvo mjesto s pričom "Kirka spava". Roman "Crveno laž, crno istina", prva je samostalna knjiga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –